Gå til hovedindhold

Skal jeg prøve Baklofen

Spørgsmål
Jeg har i over 3 år haft diagnosen PPMS, og får ingen medicin, bortset fra 1 tablet Detrusito Retard 2,8 mg dagligt. Mine ben og dermed gang er kraftigt påvirket af MS, og jeg føler en stærk muskelstivhed. Har læst en del på nettet, og kan se at mange har glæde af Baklofen.

Jeg prøvede i en kort periode Sirdalud Retard 6 mg 2 tabletter dagligt, men jeg blev frygteligt speeded af disse. Er det min egen læge jeg skal tale med om Baklofen, jeg har jo ikke rigtigt en fast scleroselæge, da jeg har PPMS, så hvad gør jeg? 

Er Baklofen noget der ville kunne hjælpe på min muskelstivhed i benene?
Hvordan er det med Baklofen og bilkørsel? Er meget afhængig af min bil.
Svar
Det lyder som om du har spasticitet i benene. Mennesker med sclerose er ofte plaget af stive muskler (øget muskelspænding/spasticitet), hvilket skyldes at sygdommen har ødelagt de nervebaner fra hjernen, der normalt afbalancerer spændingen i musklerne.

Muskelstivhed ved sklerose forsøges ofte behandlet med Baklofen/Lioresal eller Tizanidin/Sirdalud. Effekten af disse præparater svinger meget fra person til person, og på nogen virker Baklofen bedst, mens andre har bedre effekt af Sirdalud. Man starter som regel behandling med lave doser, for eksempel 5-10 mg Baklofen to-tre gange dagligt, eller Sirdalud 2 mg to-tre gange dagligt. Man kan også bruge Sirdalud Retard (depot) 6 mg til natten, som engangsdosis, hvilket i de fleste tilfælde vil slappe musklerne af om natten, og desuden virke i morgen- og dagtiden. Endelig er der kommet en ny behandlingsmulighed med Sativex, der kan bruges i kombination med et andet antispastisk lægemiddel.

Hvis du ikke tåler Sirdalud er det en god ide at prøve Baklofen. Antispastisk behandling vil sædvanligvis være en specialistopgave, men nogle praktiserende læger afprøver standarddoser og henviser til MS specialister eller praktiserende neurologer, hvis der ikke er effekt som forventet.
Bilkørsel ved Baklofenbehandling er kun et problem, hvis man har bivirkninger i form af sløvhed.