Gå til hovedindhold

Skal jeg oplyse om min sygdom, og hvad hvis jeg bliver dårligere med tiden

Spørgsmål

Jeg er en pige på 22 år der fik stillet diagnosen sclerose for en lille måned siden. Indtil videre venter jeg på at modtage medicin, men alt i alt har jeg det godt.

I dag finder jeg så ud af at jeg kan få min drømmeuddannelse, og så kommer spørgsmålene: Skal jeg oplyse chefen om min sygdom? Da sclerose rammer forskelligt fra person til person kan det være jeg uden problemer kan gå igennem dette, men hvad gør jeg, hvis det på et tidspunkt viser sig at blive for hårdt (da min drømmeuddannelse består i meget fysisk hårdt arbejde)?

Min familie mener at jeg skal finde en uddannelse/et job der er mere stillesiddende, men det er som at have vundet i lotto at få denne chance.

Svar

Jeg glæder mig over du har fundet dit drømmejob, og håber det er muligt for dig at gennemføre uddannelsen.

Jeg mener bestemt du skal informere din kommende chef om din diagnose, for at undgå fremtidige problemer, hvis din sygdom gør at du må ændre arbejdsbetingelser. Det er vigtigt at der opnås forståelse fra starten af ansættelsen, således at en eventuel senere ændring mødes med fleksibilitet. Ellers risikerer du pludseligt at stå med et større nederlag senere, hvis din chef føler sig ført bag lyset.

Din information skal være meget saglig, gerne understøttet af brochurer fra Scleroseforeningen, samt eventuelle udtalelser fra lægen.

Det er min opfattelse, at det er utroligt vigtigt at holde sig til den nuværende status med hensyn til din sygdom, og ikke til noget den måske udvikler sig til. Så, hvis din læge siger god for din uddannelse, syntes jeg du skal gå efter det.

Hvis det viser sig, at det nu eller senere ikke er muligt at fortsætte inden for jobbet, kan du jo bruge den praktiske erfaring du så har opnået, og supplere med uddannelse, for fortsat at fastholde dig inden for det område du brænder for.

Med hensyn til din fysiske formåen nu og om hårdt fysisk arbejde vil påvirke dig negativt, må jeg henvise dig, til at søge svar fra din læge.

Jeg ønsker dig held og lykke.

Skal jeg oplyse om min sygdom, og hvad hvis jeg bliver dårligere med tiden