Gå til hovedindhold

Skal jeg havde foretaget lumbalpunkter ved normal MR-scanning

Spørgsmål

Jeg er blevet MR-scannet i hjernen og scanningen viste normale forhold. Nu vil jeg gerne høre, om det være dumt at bruge penge på en lumbalpunktur også, trods normale forhold ved scanningen?

Grunden til at jeg spørger, er at jeg synes at I, i jeres øvrige svar her på hjemmesiden om emnet, skriver at der kan være normale forhold i hjernen men at en prøve fra ryggen kan have unormale forhold.

Kigger man desuden efter andet i en prøve fra ryggen, hvis man får den lavet på et privathospital?

Svar

En MR-scanning af hjernen vil vise forandringer hos de fleste med sklerose. Har man haft symptomer, der kan henføres til rygmarven bør der dog også laves en scanning af ryggen.

I enkeltstående tilfælde kan der, til trods for normale scanninger, være bestyrket mistanke om, at der alligevel er tale om sklerose. I sådanne tilfælde vil en undersøgelse af rygvæsken (lumbalpunktur) kunne være til stor hjælp, og generelt gennemføres denne undersøgelse hos alle, hvor man mistænker sklerosesygdom.

Hvorvidt man skal lave en lumbalpunktur, hvis MR-scanning af hjernen har været normal, må helt afhænge af situationen, og jeg vil foreslå, at du diskuterer det med den neurolog, der står for undersøgelsen af dig.

Jeg ved at enkelte privathospitaler foretager lumbalpunkturer, men jeg ved ikke, om privathospitalernes undersøgelser på dette område har samme kvalitet som på de offentlige sygehuse.