Gå til hovedindhold

Skal jeg fortælle pensionsselskabet om min sclerose

Spørgsmål
Jeg er i øjeblikket ved at gennemgå mine pensionsordninger og er blevet i tvivl om hvorvidt jeg, uden at bekymre mig, kan fortælle mit pensionsselskab at jeg har sclerose og arbejder i fleksjob.

Jeg blev optaget på normale vilkår i en arbejdsgiverbetalt pensionsordning hos JØP efter en 2-årig karensperiode uden at afgive helbredsoplysninger. Det var tilbage i 2005. Jeg blev først efterfølgende ansat i fleksjob.

Jeg opretholder stadig mine indbetalinger til JØP. Derfor burde jeg, ifølge JØPs egne regler, være dækket som alle andre, men: Jeg går med en tvivl om hvorvidt jeg bare skal informere dem om, at jeg har sclerose og arbejder i fleksjob? Hvad er dit råd?

Jeg vil gerne sikre mig lidt bedre til pensionsårene og skal derfor nok alligevel tale med dem om noget tillægspension i løbet af i år. Hvordan ville du tackle den kontakt?
Svar
Jeg ser ikke noget problem i at orientere dit pensionsselskab om din situation, tværtimod synes jeg det er en god idé at kontakte dem, så du er helt sikker på hvordan du skal forholde dig, også set i lyset af dit ønske om bedre pensionsforhold når du når dertil.

Det er klart at såfremt du ønsker at forhøje dine dækninger eller din pension, kan de afkræve dig yderligere helbredsoplysninger, hvilket godt kan give problemer.

Pensionsindbetalingen kan bevirke afgivelse af helbred, hvis der er det der hedder præmiefritagelse på ordningen.

Dette skal forstås således at der på de fleste pensionsordninger er der det der hedder præmiefritagelse. Det betyder på dansk at pensionsselskabet overtager pligten til at indbetale den hidtidige indbetaling såfremt forsikringstageren mister evnen til at arbejde. Det vil sige at hvis man sætter sin indbetaling op fra for eksempelvis 10% om måneden af ens løn til 20%, så stiger pensionsselskabets risiko, hvorfor de kan afkræve yderligere helbredsoplysninger. Alternativt kan det de fleste steder lade sig gøre at lave forhøjelsen uden præmiefritagelse og dermed uden helbred.

Jeg vil her anbefale at du forhører dig hos dit pensionsselskab om deres regler på området.

Samtidig kan du forhøre dig om der er noget specielt du skal være opmærksom på i en fleksjobsituation.