Gå til hovedindhold

Skal henvisningen fornyes

Spørgsmål

Jeg har haft sklerose siden 2006, og modtager derfor fysioterapi en gang ugeligt og rideterapi en gang om ugen vederlagsfrit.

Denne vederlagsfrie henvisning skal fornyes en gang årligt og hver gang skal jeg udspørges om, hvorvidt jeg har hjælpemidler i mit hjem, som jeg bruger dagligt. Jeg har en badebænk og den er åbentbart god nok?

Mit spørgsmål er så: Hvad betyder den skrivelse fra Sundhedsstyrelsen 12-03-2001? Jeg troede det betød, at folk med sklerose og ALS automatisk ville få vederlagsfri fysioterapi og ikke skulle igennem alt dette dokumentationsfnider?

Tager jeg fejl?

Svar

Reglerne pr. 2008 er således at, hvis man har sclerose er man automatisk berettiget til vederlagsfri holdtræning. Hvis man skal have individuel træning skal man tillige have et svært fysisk handicap.

Det vil sige at en person, som kan klare sig indendørs 24 timer uden hjælp eller hjælpemidler til den daglig personlige livsførelse, har ikke et svært fysisk handicap. Med hjælp til daglig personlig livsførelse menes, at personen er nødt til at have hjælp af pårørende eller andre personer til for eksempel påklædning, personlig hygiejne eller madlavning.

Umiddelbart vil jeg ikke vurdere at en badebænk er nok, men det har din læge vurderet.

Henvisningen til vederlagsfri fysioterapi skal fornyes minimum 1 gang årligt. Det foregår ved, at fysioterapeuten udfylder en formular, hvori målene for behandlingen står beskrevet, samt en vurdering af, hvordan det er gået i forhold til målene. Denne formular skal man give til sin læge og han/hun skal vurdere om den vederlagsfri henvisning skal fornyes.

Dette er reglerne for at modtage vederlagsfri/gratis fysioterapi.