Gå til hovedindhold

Skal forsikringsselskabet have besked om sclerose diagnose

Spørgsmål

Jeg har spørgsmål om pensionsforsikring og sclerose:

1) Skal ens pensionsselskab have besked om en sclerose-diagnose stillet efter at forsikringer/pensioner er oprettet. Altså skal man selv tage initiativ til at fortælle dem det?

2) Kan eksisterende invalideforsikringer/livsforsikringer tilknyttet ens pension ændres efter en diagnose. Fx. hæves med 10% årligt uden afgivelse af helbredsoplysninger?

3) Hvis man kan "få lov" til at lave ændringer af pensioner/forsikringer uden at afgive helbredsoplysninger, er det så altid OK at gøre det? Vil forsikringerne være gældende, hvis man får brug for dem senere f.eks. en invalideforsikring, eller er det "forsikrings-svindel"?

4) Er det bedst at fortælle ens pensionsselskab om diagnosen, eller stiller man sig selv dårligt, ved at de noterer det? Kan de pludselig lukke for ændringer, hvor de ellers ikke ville have gjort det?

Svar

Pensionsselskabet har ikke krav på, at få det at vide, men såfremt du har en kritisk sygdoms forsikring er du jo berettiget til udbetaling her fra, hvis du fortæller dem det.

Hvad angår forhøjelse af dækning uden afgivelse af helbredsoplysninger, kan dette normalt ikke lade sig gøre, hvis der alene er tale om at forhøje tab af erhvervsevne forsikringen fra eks. 40% til 50%. En løbende lønstigning vil naturligvis give en højere dækning i kroner, men ikke i procent.

Hvis man kan få lov, skal der normalt afgives nye helbredsoplysninger, afgives der urigtige risikooplysninger på disse, kan det fremtidigt medføre ingen eller nedsat erstatning.

Om du skal fortælle det eller ej er en smagssag, regelsættet burde være det samme uanset hvad. Hvis du ikke har en kritisk sygdoms forsikring og umiddelbart ikke har de store problemer pt., er det ikke nødvendigt for nuværende at oplyse dem om sygdommen.