Skal CIS behandles
d. 11 februar 2012

Jeg er blevet MR-scannet på baggrund af marginale føleforstyrrelser og kraftnedsættelser i højre arm, da disse ikke havde naturlig sammenhæng med den Bells lammelse, jeg havde i højre del af ansigtet.
Scanningen viste over 20 hvide pletter, men man er ikke sikker på, at mine neurologiske forstyrrelser er egentlige attaks, da de primært sidder i hjernebjælken og højre hjernehalvdel. Alligevel har jeg fået diagnosen CIS og skal nu have scannet rygsøjlen om 5-6 uger.

Når jeg læser herinde, får jeg fornemmelsen af, at mange "jagter" diagnosen og behandlingen med medicin. Jeg er også blevet tilbudt medicin og bedt om at overveje dette - og nu er jeg lidt forvirret. For jeg synes, at det er svært at beslutte, om man skal tage medicin mod noget, der kan give en sygedag om ugen, hvis man reelt set bare har CIS. Hvor "vigtigt" er medicinen?

Det skal lige nævnes, at ingen af mine pletter lyser op ved kontrastvæske (men man mangler selvfølgelig at scanne nakke og rygsøjle).
Er det i øvrigt rimeligt, at jeg skal vente 5-6 uger på denne scanning? Det er helt nyt det her - jeg fik besked for 4 dage siden, men er begyndt at researche lidt i dag, så min viden om CIS og prognose er meget begrænset. Jeg får dog fornemmelsen af, at jeg har ret mange pletter i forhold til, at jeg blot har CIS. Eller hvad mener I?

Hvis der har været karakteristiske neurologiske symptomer, og den første MR skanning samt øvrige undersøgelser giver mistanke om MS, stilles diagnosen CIS.
Man kan også skanne rygmarven for MS plak, da der er meget specifikt for sygdommen, hvis de ses her. Desuden kan man gentage MR skanning af hjernen, hvor man ser efter nye plak, for på den måde at stille MS diagnosen på et tidligt tidspunkt.

Man anbefaler i de fleste tilfælde behandling med beta-interferon eller glatiramer-acetat når diagnosen CIS stilles, for at bremse sygdommen på et tidligt stadie. Flere undersøgelser har vist, at tidlig medicinsk behandling, bedrer chancerne for at reducere de mén, der måtte komme, efter MS diagnosen er stillet.

Jeg har svært ved at tage stilling til spørgsmålet om din MR skanning, men 10-20 plak er ikke usædvanligt ved debut af MS/CIS. At der ikke er nogen plak der tager kontrastvæske op er kun et godt tegn, da sygdommen således ikke er aktiv aktuelt, men det er ikke et argument, for ikke at starte behandling på nuværende tidspunkt.

Skrevet d. 11 februar 2012