Gå til hovedindhold

Skal Avonex doseres efter vægt?

Spørgsmål
Jeg har i snart 1 år fået Avonex og har, hver eneste gang, bivirkninger dagen efter. Det er influenzasymptomer som er så kraftige at jeg ikke er i stand til at lave noget fysisk dagen derpå.

Jeg har tænkt på, om det kan være medicinmængden, der er for høj? Jeg vejer 50 kg og undrer mig over, hvordan det kan være, at lige meget hvor meget man vejer, så skal man tage den samme dosis Avonex.

Jeg har talt med egen neurolog og han kunne ikke svare på, om jeg kan indtage mindre medicin pr. indsprøjtning og alligevel få samme effekt. Hvad siger du?
Svar
Der er nok ingen der kan give dig et endeligt svar på det spørgsmål, da der ikke er lavet forsøg der kan belyse om mindre forskelle i, for eksempel, vægt har indflydelse på effekten. Man vil dog ikke forvente det, da der er lavet forsøg, der viser at en fordobling af Avonexdosis fra 30 til 60 mikrogram ikke har indflydelse på effekten.

Da de oprindelige forsøg med Avonex blev lavet med 30 mikrogram, har der sikkert også været nogle af forsøgspersonerne, der også vejede omkring 50 kg og i den sammenhæng har du ikke nogen usædvanlig lav vægt. Derfor antager man ikke at 30 mikrogram pr. uge er en specielt høj dosis til dig og man vil ikke give dig mindre end den anbefalede dosis, da man så ikke er sikker på at du har effekt af behandlingen.