Gå til hovedindhold

Skærende smerter

Spørgsmål

Jeg har haft sclerose i mange år, jeg har hele tiden haft smerter i bælteregionen's venstre side, men det blev først opdaget i 2010 efter et stort attack, hvor man opdagede at det var sclerose. Jeg begyndte med det samme på en to-årig Tysabri-behandling. Da jeg ikke kunne tåle det mere, holdt jeg en længere pause, og startede op på Gilenya som angreb mig, i samme øjeblik jeg havde fået pillen. Så jeg blev indlagt, og man anså at jeg skulle holde en pause fra det hele. Derefter fik jeg en (mild) blodprop, og har siden været bange for medicin.

For et par uger siden begyndte jeg at få skærende smerter, når jeg bevægede mig på en bestemt måde, især når jeg trækker vejret dybt, nyser, gaber eller lignende. Så er der en direkte løbebane i mine nervetråde i ryggen? Jeg spiser en del Codimagnyl'er for at kunne holde det ud. Har du et råd til mig, i den forbindelse? Det fratager mig min koncentration og mit normalt gode humør.

Svar

Det lyder som det der hedder L' Hermittes fænomen, som udløses af et plak i rygmarven. Det tyder på aktivítet i sclerosesygdommen, og da det "kun" har varet i ca. 2 uger og ikke er blevet bedre i mellemtiden, skal du kontakte din scleroseklinik akut, for at blive vurderet for om du kan blive behandlet med binyrebarkhormon for attak, og for at høre om der skal laves en ny MR scanning af rygmarven. Hvis andre årsager end sclerose til symptomerne er udelukket, giver det anledning til at overveje at starte en form for attakforebyggende behandling. Der er kommet tablet behandlinger Aubagio og Tecfidera på markedet, men implementering af Tysabri er ikke iværksat på alle scleroseklinikker.