Gå til hovedindhold

Sirdalud eller Baklofen

Spørgsmål
Jeg har fået Sirdalud mod spasmer i 5 år (12 mg), men vil gerne spørge om der findes et muskelafslappende middel som er mere anvendt, da jeg ikke syntes det har samme virkning mere?
Svar

Muskelstivhed og spasmer (spasticitet) ved sklerose forsøges ofte behandlet med Baklofen/Lioresal eller Tizanidin/Sirdalud. Forholdet mellem effekten på spasticiteten og bivirkningerne svinger meget fra person til person, og der er ikke nogen fast sammenhæng mellem dosis og effekt fra den ene patient til den anden. Nogen har derfor bedst effekt af Baklofen, mens andre har bedre effekt af Sirdalud.

Den dosis, som medicinen skal gives i, svinger meget fra person til person. Nogle behøver kun 5-10 mg Baklofen to-tre gange dagligt, hvor andre har behov for 25 mg tre-fire gange om dagen. For Sirdalud svinger dosis mellem en og fire depottabletter på 6 mg om dagen.

Det er desværre ikke alle, der kan behandles effektivt med medicin, men man søger at finde det præparat, der har den bedste effekt - da følsomheden for de to stoffer er individuel. Man kan således afprøve de to præparater hver for sig eller i kombination.

Hvis du ikke har effekt af Sirdalud Retard i en dosis på 12 mg kan man forsøge at øge dosis, eller supplere med Baklofen. Endelig kan man også skifte fra Sirdalud til Baklofen, så du kun behandles med en slags medicin. Du skal snakke med din skleroselæge om hvordan man bedst tilrettelægger behandlingen i fremtiden.