Gå til hovedindhold

Siddestilling i kørestol 2

Spørgsmål

Jeg har en beboer som glider frem i sin kørestol og "ligger som en banan". Jeg har forsøgt at ændre på puden - Vic-air - så han kommer til at sidde i et hul og fyldt godt op fortil, for at hindre udskridning.

Hans kørestol har stropryg, som jeg har strammet op øverst og givet plads nederst. Hans sæde er fast.

Har du en idé til hvad jeg kan gøre, for at hindre denne udskridning?

Svar

Det første man skal finde ud af er: Hvorfor glider han frem? Er det på grund af manglende balance, træthed, spasticitet, manglende bevægelighed over hofte eller ryg eller er årsagen en helt anden?

Jeg vil forslå, at du undersøger hans bevægelighed over lænd og bækken, samt hofteleddene. Her skal du se efter om han har tilstrækkelig med bevægelighed, til at han kan sidde med 90 grader i hoften, eller skal du åbne vinklen imellem hofte og lænd, så han sidder lidt mere bagudlænet med overkroppen?

Længden på hasemusklerne er også vigtig at vide noget om, for at placere knæene i en vinkel, der ikke trækker i hasemusklerne.

Er der en kyphose; er den fleksibel og opretbar eller er den fixeret og skal tilpasses?

Så en undersøgelse er altså udgangspunktet.

Med hensyn til puden, er det korrekt, at der skal være en fordybning svarende til sædeknoglerne. Med hensyn til ryggen, tror jeg at det er tvivlsomt om han kan klare at sidde med den opstrammet opadtil, da vi har behov for at kunne læne os lidt bagover, for at kunne slappe af. Men det er, som sagt, undersøgelsen, der afgør dette.

Held og lykke med det.