Gå til hovedindhold

Siddestilling i kørestol

Spørgsmål

Jeg har fået ny kørestol, jeg føler ikke jeg får den rigtige hjælp til at indstille siddestilling. Jeg har 2 diagnoser sclerose og desuden parkinson. Jeg døjer med bl.a. mange spasmer i mine ben, og vil derfor gerne skifte stilling især med ben og fødder. Der må være en grundstilling for vinkel ved knæ og fod. Jeg sidder meget dårligt og kan ikke finde hjælp nogen steder. Jeg tror vinklen bag knæet er for spids og ligeledes foden. Håber I kan hjælpe.

Svar

Der er meget stor forskel på, hvad en optimal og god siddestilling i kørestol er. Det skyldes, at behovene kan være meget forskellige. Men først og fremmest skal bækkenet være godt stabiliseret via en komfortabel pude, som understøtter bækken og lår. Dernæst skal rygstøtten støtte dig i lænden, så ryggen er balanceret. Med hensyn til benene findes der forskellige typer benstøtter og dermed også forskellige vinkler. De fleste finder det komfortabelt at sidde med 90 grader knævinkel eller fødderne lidt længere fremme. På denne måde sidder man både stabilt og kørestolen bliver ikke for lang, hvorved den bliver sværere at manøvrere. Fødderne skal helst være i en vinkel på 90 grader på fodpladen, så foden er understøttet og stabiliseret.

Du beskriver, at du har spasmer i benene og ønsker derfor at skifte stilling. Det er muligt at få benstøtter, der er vinkel stilbare, så man kan sætte dem trinløst i forskellige positioner. Men de er til gengæld ret tunge, hvilket gør at stolen bliver tungere at manøvrere, så derfor er der ikke mange, som vælger denne løsning. Jeg vil anbefale dig at tage kontakt til din sagsbehandlende ergoterapeut i kommunen og beskrive problemet. Jeg tror kun, at dit problem kan løses ved, at man får set grundigt på din siddestilling, så der bliver valgt de løsninger, der passer lige præcist til dig.