Gå til hovedindhold

Sex og sclerose

Spørgsmål

Jeg havde i år 2002, ganske kortvarigt, en kæreste som netop (i 2008) har fået stillet diagnosen sclerose.

I 2003 blev jeg indlagt på hospitalet fordi jeg, efter et udenlandsophold, mistede sikkerheden på benene. Jeg var under min indlæggelse, indlagt på neurologisk afdeling.

Fordi jeg var usikker på mine ben og led af rystelser (ikke svære) blev jeg undersøgt for sclerose. Jeg kan ikke huske helt bestemt hvilke prøver der blev taget, bortset fra en rygmarvsprøve, men jeg følte i hvert fald at jeg blev meget grundigt undersøgt. Diagnosen lød på at jeg ikke havde sclerose.

Jeg har siden jeg var indlagt ikke haft nogen symptomer overhovedet.

Efter jeg hørte at min eks-kæreste har fået sclerose, er jeg dog blevet nervøs igen. Denne nervøsitet skyldes dels at jeg i 2002 læste om en teori, formuleret af den britiske dr. Hawkes, som siger at sclerose kan være sexuelt overført.

Bør jeg være nervøs?

Svar

Det er rigtigt at nogle forskere tidligere har fremsat teorier om at sclerose kan overføres seksuelt. En af de observationer der ligger til grund for denne antagelse er, at man ikke mener der var en betydelig forekomst af sclerose på Færøerne før 2. verdenskrig, men efter de engelske soldater var der under krigen, kom der adskillige nye tilfælde.

Der er dog en række kritikpunkter ved denne antagelse og flere undersøgelser har med sikkerhed kunnet afkræfte, at der skulle være en sammenhæng mellem sex og sclerose. Senest har forskere fra Rigshospitalet også kunne afkræfte denne sammenhæng, se eventuelt: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17893111?ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum.