Gå til hovedindhold

Selvstændig virksomhed

Spørgsmål

Jeg er en scleroseramt pige på 32 år (haft diagnosen 1 år), der har valgt at forsøge at kaste mig ud i freelance-verdenen og det selvstændige liv.

Sygdomsmæssigt er jeg fuldt mobil, ingen mén, mener jeg har det ligesom jeg "plejer" - og tror selv at jeg må have en lidt mildere form af sclerosen (indtil videre i hvert fald). Altså, der er intet, indtil videre, der hindrer mig i at udføre mit arbejde på lige plan end andre.

Jeg sagde mit faste job op, på grund af at jeg havde været utilfreds i over 7 år og længe drømt om at komme ud og blive selvstændig. Så kom diagnosen lige og understregede, at det nok var på tide at jeg gjorde noget ved det. Det er jo ikke godt at være psykisk dårligt presset på sin arbejdsplads, når man har denne sygdom. Nogle folk mener, at det var meget uklogt af mig og at jeg burde have beholdt mit job, på grund af trygheden i at have fast arbejde. Jeg kunne imidlertid ikke leve med det og jeg er sikker på at freelancer-livet kommer til at give mig den fleksibilitet, som jeg behøver som scleroseramt og uden at have en sur chef hver gang man skal på ambulatoriet.

Jeg tænker så nu:

Hvad gør jeg, hvis jeg bliver kaldt ind til samtale på et freelancejob? Skal jeg sige at jeg har sclerose? Det er jo tydeligvis de fleste der bliver afvist ved samtale ved at sige sandheden. Men nu er det jo lidt anderledes med mig, da jeg jo kommer til at være "ansat" under helt andre vilkår end funktionæransat. Jeg repræsentere jo et firma - mit eget - og kommer til at være timelønnet eller opgavelønnet og afhængig af kontrakt, vil samarbejdet kunne ophøre øjeblikkeligt. Så de kan jo, i princippet, være ligeglade med om jeg er syg eller til tjek, for det skal de ikke betale for.

Hvad mener du jeg bør gøre her? Er der desuden nogen specielle forholdsregler jeg bør tage som kronisk syg selvstændig? Har læst noget om at man kan give lidt mere i fagforening og så bliver man dækket med sygedagpenge fra første sygedag. Er der andet?

Svar

Nu står der ikke noget i dit brev om hvilken form for selvstændig virksomhed du vil starte op, men som selvstændig har du principielt fjernet dig fra at skulle oplyse om din sygdom, hvilket jo som du skriver, alt andet lige gør det nemmere at finde samarbejde med virksomhed.

Det du skal sikre dig, er at du i din planlægning får indbygget tid til tjek, og ikke mindst til dig selv.

Hvis du får lavet langtidssamarbejde med dine kunder og du efter en periode oplever et behov for at oplyse om din sygdom, kan du tage det op til overvejelse der. Nogle gange sker der det at dit kundeforhold havner i en gråzone, hvor du i visse sammenhæng bliver betragtet som medarbejder, og dermed som en del af virksomheden, også socialt.

Endelig kan man jo også fremføre det argument at en synliggørelse af din sygdom kan fremme forståelse og respekt, ikke kun til dig, men også til andre med kroniske sygdomme. Jeg fastholder dog at det ikke bør være et punkt i forbindelse med aftaleindgåelsen.

Hvis din sygdom udvikler sig, så din arbejdsevne bliver forringet, kan det måske også være lettere at fortsætte samarbejdet med kunden, hvis de allerede er informeret om din sygdom. Og, de dermed er indstillet på at udvise den fornødne fleksibilitet for et videre samarbejde.

Med hensyn til sygedagpenge, vil jeg henvise dig til hjemmesiden www.borger.dk. Se hvad du kan finde der og kontakt så fagforening og kommune for bindende svar/tilsagn.

Om der er andet? Ja: Klø på, du lyder afklaret omkring dit ønske. Om det er rigtigt at gøre det, er det vist kun dig selv der kan svare på, og jeg er sikker på at de valg du har truffet har været de rigtige på tidspunktet, så jeg ønsker dig held og lykke med din ide.

Til sidst vil jeg dog sige at det er vigtigt at sige sandheden under en samtale til fast arbejde, og at den, hvis der bliver sat de rigtige ord på, ikke nødvendigvis fører til et afslag. Der er masser af eksempler på sygdomsramte der får fast arbejde.