Gå til hovedindhold

Selvkateterisation (RIK) og hyppig blærebetændelse

Spørgsmål
Jeg er kateterbruger og RIK'er flere gang om dagen. Jeg har gentagne gang fået blærebetændelse. For det første lugter det slemt, for det andet har jeg ufrivillig vandlavning om natten, og efter et par dage går det ud over benene.

Hver gang det kommer giver min læge mig Selexid, men jeg vil gerne ind til sagens kerne, og stoppe det inden vi kommer så langt.
Selexid er heller ikke en langtids løsning. Jeg mener at min hygieine er i toppen, da jeg spritter af inden hvert toiletbesøg, men jeg mangler altså lidt rådgivning.
Svar
Det er ikke altid muligt helt af undgå blærebetændelse. Det gælder mennesker med sclerose såvel som mennesker uden sclerose, og det gælder mennesker, som er afhængig af RIK såvel som dem, der ikke behøver dette.
Man kan gøre meget selv for at nedsætte risikoen for at få blærebetændelse.
Det vigtigste er at tømme blæren hyppigt, og at den bliver helt tom hver gang. Herved kan man holde bakterietallet i urinen lavt. Bakterierne har kortere tid til at formere sig og blive til mange inden næste tømning, og hvis al urin bliver tømt ud, bliver der kun få bakterier tilbage i blæren.
Det betyder, at man som hovedregel skal tømme blæren hver 3. time i dagtiden. Hvis tilbøjeligheden for urinvejsinfektion er lille kan hver 4. time være tilstrækkelig, og hvis tilbøjeligheden er stor kan det være nødvendigt med hver 2. time, samt en gang om natten.

Vores erfaring siger, at hvis blæren fyldes med mere end 400 ml urin inden tømning, stiger infektionstilbøjeligheden. Derfor skal væskeindtagelse og tømningshyppighed også afstemmes. Almindeligvis er en væskeindtagelse, der giver en døgn urinmænge på ca. 2 liter passende. Væskeindtagelse og urinmængde er ikke nødvendigvis ens, fordi nogle sveder meget og nogle indtager meget vand med føden (suppe, frugt, grønsager). For at sikre sig bedst muligt kan der i perioder være behov for at notere klokkeslæt for hver blæretømning, og måle urinmængden ved hver vandladning og katetertømning.

Hvis der er stor tilbøjelighed til urinvejsinfektion på trods af ovenstående leveregler, kan man i nogle tilfælde have gavn af en længerevarende lav-dosis behandling, hvor man tager en tablet Nitrofurantoin eller Trimethoprim ved sengetid. Det er vigtigt kun at tage en tablet daglig, idet man ellers ødelægger tarmens bakterieflora.
Blærebetændelse med symptomer skal behandles med et middel, som er effektivt mod den pågældende bakterie, og derfor skal urinen undersøges inden behandlingen kan starte - med mindre det er nødvendigt at starte i blinde på grund af høj feber eller svære symptomer.