Gå til hovedindhold

Scleroselæge-begrebet

Spørgsmål

Det er 4 år siden, at min datter fik diagnosen MS (attack) - og er tilknyttet neurologisk ambulatorium på Næstved Sygehus - vi har i den periode mødt mange neurologer og skal nu igen skifte til en anden læge. Nogle gange er jeg godt nok noget i tvivl om den pågældende læge er speciallæge til patienter med sclerose. Hvad er en scleroselæge, er det en neurolog med en supplerende uddannelse? Hvad kan man som pårørende stille af krav til lægen? 

Svar

I en scleroseklinik arbejder man som et team, og der er både speciallæger og ikke-speciallæger ansat. Alt andet lige vil speciallæge i neurologi være den der ser de mest komplicerede patienter, og ikke-speciallægen taler med speciallægen hvis vedkommende er i tvivl om noget vedrørende patienten. Ikke altid samme dag.
At kalde sig scleroselæge dækker ikke over en formel titel, men er betegnende for de læger der arbejder i en scleroseklinik uanset om speciallæge eller ej. Speciallæger har en bred neurologisk viden, og nogle subspecialiseret sig i sclerose (det vil man kalde en scleroselæge) og andre i andre sygdomme, og nogle er mere all round og er måske nogle gange i scleroseklinikken. De enkelte scleroseklinikker har typsik kun få læger, der har deres hovedfunktion i klinikken, og hvis en af de læger rejser må man prøve at få andre af afdelingens læger til at se patienterne og/eller ansætte nye. Men der er mangel på speciallæger/scleroselæger. Det er sket i Næstved, og det går jo også ud over kontinuiteten. Jeg tror ikke, du kan stille decideret krav til den læge, der ser din datter. Hvis du er utilfreds, kan du tale med klinikken om det og/eller søge til en anden klinik, hvor Roskilde eller Glostrup er de nærmeste scleroseklinikker til Næstveds.