Gå til hovedindhold

Sclerose og bipolær affektiv sygdom

Spørgsmål

Jeg står i den situation, at jeg har sklerose samt en diagnose som bipolar.

Denne kombination har været et stort problem for mig - jeg er mest plaget af depressioner og angst. Jeg har en del indlæggelser bag mig som alle gør ondt værre, for der bliver jeg tit overmedicineret i en grad som gør min krop svagere og svagere, og det tager lang tid at komme ud af de mange bivirkninger.

De gange hvor jeg har prøvet antidepressive præparater, beroligende pillerm af typen Oxazepam og sovemedicin, har jeg kort efter oplevet den modsatte effekt, altså at jeg bliver opkørt i en alt for ubehagelig grad - det lægerne kalder hypoman eller manisk.

Det bevirker at meget forskelligt medicin er prøvet gennem årene. Den sidste erfaring, gennem en del år, har været Deprakine blandet sammen med Seroquel i vekslende mængder.

Dette er bestemt ikke optimalt; jeg har det psykisk dårligt med de to præparater sammen, og det korte af det lange er, at jeg også har haft en del problemer med inkontinens af urin og afføring i efterhånden mange år - bivirkninger som både Deprakine og Seroquel i sig selv er kendt for, og især sammen har de givet mig endnu flere problemer.

Det bevirker yderligere at jeg bliver ved med at tabe mig, hvilket i længden hverken gavner humøret eller fysikken.

Af yderligere oplysninger, kan jeg fortælle følgende: Jeg er intolerant overfor mælk, gluten og æg - har i mange år haft glæde af at undgå mest muligt af disse fødevarer.

Mit spørsmål til dig er nu: Hvad kan jeg stille op? De forskellige psykiatre, jeg gennem tiden har haft kontakt med, føler jeg. nærmest ser mig som kværulant.

Svar

Du spørger vedrørende behandling af dine dobbeltdiagnoser, sclerose og bipolær affektiv sygdom (det der i gamle dage hed manio-depressiv sygdom). Denne kombination er ikke hyppig, så derfor er de kliniske erfaringer vedrørende optimal behandling ikke store.

Du beskriver flere symptomer, der både kan være relateret til sclerosen og bivirkninger af den medicin, du får. Nu skriver du ikke, hvilken medicin, du tager imod sclerosen, men kombinationen af Deprakine (stemningsstabiliserende medicin) og  Seroquel (anti-manisk medicin), er den almindeligt anerkendte behandling af bipolær sygdom. Nu er du i den dårlige situation, at inkontinens er et stort problem, og både Deprakine og Seroquel har netop inkontinens som (ganske vist sjælden) bivirkning.

Du har haft forskellige psykiatere, som du ikke giver de bedste evalueringer.

Mit bedste råd til dig er at få kontakt med både psykiatrisk og neurologisk ambulatorium på samme regionshospital. Hvis du bor i København, er det mest oplagt at vælge Rigshospitalet, der både har ekspertice i behandling af affektiv sygdom (psykiatrisk amb. O) og sclerosebehandling (neuromedicinsk amb./scleroseklinikken). Du vil blive hjulpet bedst, hvis de to eksperter arbejder sammen, med henblik på at sikre dig optimal behandling af de to sygdomme.

Det er mit håb, at du via din praktiserende læge kan blive henvist til en sådan koordineret specialistbehandling.