Gå til hovedindhold

Sclerose og alkoholbehandling

Spørgsmål
Min far fik konstateret sclerose for fem år siden, men han har nok gået med det i længere tid. Før han fik konstateret sygdommen blev han afskediget fra sit arbejde, og det gav ham et kæmpe knæk på selvtilliden. Han begyndte at drikke lidt for meget og kom sidenhen i behandling. Da han så fik konstateret sclerose, gik det helt galt. Mine søskende var flyttet hjemmefra, men jeg boede stadig hjemme på det tidspunkt.

I en periode, fra vi fik solgt vores hus og flyttede ind i et nyt, drak han rigtig meget - ikke bare vin, men også whiskey og snaps.

Mine forældre bor nu i deres nye hus, men intet er blevet bedre. Min far får hjælp af hjemmeplejen hver morgen, men sidder ellers bare og ser tv hele dagen. Han er blevet rigtig sur og skælder min mor ud hele tiden. Han har virkelig brug for at få snakket om alle de ting, der er sket, men ingen gør noget. Han snakkede én gang med en psykolog, som sagde, at hun ikke ville snakke med ham ved mindre han blev ædru.

Han er godt klar over at han har et alkoholmisbrug, men han siger, at han ikke har andet tilbage end det. Han får antidepressiv medicin, men det hjælper jo ikke på alt. Han går rigtig dårligt, men jeg er sikker på, at det er alkoholen. Når jeg er hjemme på besøg, falder han tit og jeg skal hjælpe ham op. Problemet er, at jeg kan ikke få ham op før alkoholen er dampet lidt af.

Udover sclerosen, har han også fået en tarmsygdom, som gør at han bliver indlagt ofte. Når han er indlagt, er han meget klar i hovedet og går bedre.

Jeg har i 3 år forsøgt at "hjælpe" dem, men min far lytter ikke. Min mor lukker også helt af. jeg tror ikke hun har overskud til at gøre noget. Jeg er i mellemtiden flyttet meget langt væk og er holdt op med at blande mig, ligesom Jeg er startet i en hjælpegruppe i noget der hedder TUBA, som hjælper unge, der har forældre med alkoholmisbrug.

Min mor har endelig erkendt, at det er alkoholen og ikke sclerosen, som gør ham langsom, men mere er der ikke sket.

Jeg vil nu, sammen med mine søskende, gøre et sidste forsøg på at hjælpe dem. Jeg håber, at der er en slags behandling han kan komme i, eller et tilbud af en eller anden slags, som han kan drage nytte af. Han har været på to ophold i Haslev, hvor han fik det rigtig godt, men når han så kommer hjem, begynder han at drikke igen.

Det er bare så svært at finde noget, når det ikke kun er en sygdom han kæmper med, men også et alkoholmisbrug. Det hænger selvfølgelig sammen, og jeg håber at der findes en udvej. Vi har tænkt os at finde nogle muligheder til ham og så give det til vores forældre, som bare skal ringe, hvis de finder noget.

Vi ved, at vores mor gerne vil have at der bliver gjort noget, men hun har slet ikke overskudet til at finde noget. Har I nogle ideer? Hvad findes der af muligheder? Jeg har hørt, at kommunen skal tildele én hjælp, hvis man har problemer med alkohol, men kan det også hjælpe på alt det han har med sygdommen?

Det må jo være rart at snakke med nogen, som har styr på hvad der sker med én psykisk, når man har den sygdom. Ligesom det er rart at snakke med nogen, som har forstand på alkoholproblemer.
Svar
Tak for din mail, hvor du fortæller om den svære situation, som du og din familie står i. Det lyder som om, at du har kæmpet på dine forældres vegne i lang tid, men at det har været svært at nå dem. Du beskriver, at du har fået hjælp gennem TUBA, og at der nu endelig er en begyndende lydhørhed hos din mor, omkring din fars alkoholproblem, og det lyder rigtig fint.

Det er korrekt, at efter Sundhedsloven har enhver ret til gratis ambulant alkoholbehandling, og der må højst være 14 dages ventetid fra man henvender sig til kommunen til man kommer i behandling. Man kan selv vælge, hvor man vil i ambulant behandling i det offentlige behandlingssystem og blandt de tilbud, som kommunen har aftale med. Man har ret til at være anonym. I nogle tilfælde kan kommunen betale for dagbehandling eller døgnbehandling, og man kan kontakte den kommunale misbrugskonsulent herom.

Du spørger, om det kan hjælpe på sygdommen, hvis din far får hjælp til sit alkoholproblem, og det er der meget, der tyder på, at det kan. Sclerosen kan i mange tilfælde blive forværret af en alkoholproblematik. Hvis din far fik hjælp, kunne det også betyde, at han kunne have mere glæde af et ophold på Haslev Sclerosecenter.

Jeg kender ikke til et tilbud, hvor både alkoholproblematikken og sclerosen tilgodeses sammen, så jeg tror, at det kunne være en god ide, hvis det var muligt at få jeres far i behandling for hans alkoholproblematik først, og der kunne TUBA måske være behjælpelig med kendskab til nogle gode steder.

Du kan måske vise din familie dette svar sammen med din mail, så dette eventuelt kunne være en indgangsvinkel til at komme til at tale sammen. Hvis du/I synes, at det er svært og har brug for mere hjælp til problemerne omkring jeres fars sclerose, har I som medlemmer af Scleroseforeningen også mulighed for at benytte jer af den gratis psykologrådgivning, hvor I kan komme, sammen eller hver for sig. Psykologrådgivningens telefon er åben hver dag mellem kl. 11 og 12 på tlf. 36 46 36 46, og her har I også mulighed for at blive henvist til en samtale med en af Scleroseforeningens psykologer i jeres område.

Jeres far har selvfølgelig også mulighed for at gøre brug af dette tilbud, hvis han bliver motiveret for at tale om sin sygdom, men det lyder ikke som om, at han er helt klar til det endnu, og måske er han heller ikke klar til at blive hjulpet i forhold til sin alkoholproblematik. Vi ser flere gange en problematik omkring alkohol, når specielt mænd får sclerose, og det kunne skyldes, at det er et voldsomt psykisk pres at få en sygdom som sclerose, som er en uforudsigelig sygdom.

Jeg håber, at du under alle omstændigheder vil fortsætte med at få hjælp til dig, da det trods alt er det vigtigste i dit liv, at du får hjælpen til at kunne håndtere alle disse svære problemstillinger omkring dig.