Gå til hovedindhold

Sclerose eller gigt

Spørgsmål

Et spørgsmål ang. smerter, træthed, depression. Jeg fik stillet diagnosen i 2001, med op- & nedture i årerne efter , pt. smerter i kroppen bla. under fødderne, hofter og skuldre, tager smertestillende medicin, men tager kun toppen af smerterne. Blodprøve viser let forhøjede gigt tal, så spm. er, om det er sclerosen, der er skyld i smerten; kan dårlig rejse mig, gangen er usikker, lider meget af træthed, søvnbesvær, irritation over høje lyde. Det er jo nok pga. sammenhængen i overnævnte.

Svar

Sclerosen forstyrrer sanseimpulserne, der føres til hjernen og det sansede fejltolkes derfor som smerter. Et menneske med sclerose kan for eksempel føle, at fødderne eller knoglerne brænder blot ved tryk eller berøring. Fødderne og nervebanerne vil være normale, men bearbejdningen af signalerne i rygmarven er fejlagtig, hvorfor signalerne der sendes til hjernen, opleves som brændende smerte. Smerter kan også føles uden at man berøres, ved at der fejlagtigt dannes sanseimpulser i sclerose-plak. Sclerosesmerter er typisk lokaliseret i arme og ben, dog sjældent omkring led, men kan også sidde i f.eks. ryg eller ansigt.

Dine smerter kan således godt skyldes sclerosen, men hvis smerterne er lokaliseret i led omkring arme og ben lyder det mere som om, at det kunne være gigtgener af en eller anden art, hvor du jo også nævner, at der er tegn på gigt i dine blodprøver. Jeg synes derfor, at du skal snakke med din læge, om at blive henvist til reumatolog, så man kan få styr på gigt-problematikken og tilbyde dig den rigtige behandling.

Hvad angår træthed og depression, skyldes det nok sclerosen og du må kontakte din scleroselæge vedrørende dette.