Gå til hovedindhold

Sår i mundvige

Spørgsmål

Jeg døjer i perioder med sår/tørhed i begge mundvige. Det skulle være tegn på manglende vitaminer/mineraler, men hvilke det drejer sig om, er jeg imidlertid i tvivl om?

Jeg spiser dagligt:

3 stk longovital (462 mg urter), 1500 mg Bio-C-vitamin, 10-35 mcg D-vitamin (mængde forskellig), 1000mcg B12 vitamin og 5 g fiskeolie.

Derudover spiser jeg varieret, med mange grøntsager, og ellers efter de officielle kostråd, suppleret med ekstra vegetabilsk olie-indtag.

Svar

Sprukken hud i mundvige kan skyldes mangel på jern. Hvis du er i den menstruerende alder er det almindeligt at kvinder har jernmangel.

Selvom man ikke skal overdrive indtagelse af jern, er jern et uundværligt mineral, som sørger for bl.a. normal udvikling af de røde blodlegemer, som transporterer ilten fra lungerne og ud i kroppen. Jern indgår desuden i mange enzymfunktioner i kroppen.

Mit forslag er at du får målt:

Hæmoglobin (kvinder 7-9,5 mmol/l); Jern (10-30 mikromol/l); Transferrin (25-45 mikromol/l)  og Ferritin (menstruerendekvinder 10-110 mikrogram/l). Tallene i parentes er referenceintervaller for de angivne prøver.

Du vil kunne få vejledning vedrørende blodprøveværdierne fra egen læge. For selv at kunne følge med, vil jeg foreslå dig at bede om en kopi af blodprøvesvarene.

Du kan på sigt overveje en anden multivitamin, idet Longovital har et lavt indhold af mineraler. Spectro fra firmaet Solaray (den med regnbuen) kunne være en mulighed.