Gå til hovedindhold

Sandsynlighed for diagnose

Spørgsmål

Hvad er sandsynligheden for at udvikle sclerose? I sommer oplevede jeg pludselig over en periode på ca. 3 uger, at min højre ben/balle/fod blev fuldstændig følelsesløst og remittere helt indenfor ca. 2 uger herefter. Da der ingen smerter var, blev jeg henvist til neurologisk vurdering. Jeg fik påvist forhøjet igg og oligoklonale bånd, men min MR-skanning af hjerne og rygmarv viste ingen forandringer, og en VEP var helt normal. Svaret til mig var, at rygmarvsvæskeprøvesvarene var uspecifikke for MS og kunne være et tilfældigt fund, da dette findes hos 5% af den raske befolkning.

Nu er mit spørgsmål, hvad sandsynligheden er for at der kan være tale om MS, og hvad sandsynligheden er for at jeg udvikler MS, når der på min første scanning foretaget ca. halvanden måned efter symptomet debuterede, ikke fandtes karakteristiske forandringer?

Jeg har ikke i perioden efter haft nævneværdige symptomer, dog døjer jeg med summen i mine fødder og ben, smerter i fødderne om morgenen og "bobler" under huden. Jeg skal genscannes om 6 måneder og spekulerer meget over, hvad risikoen for MS egentlig er med en normal MR-skanning på det pågældende tidspunkt. Hvor ofte er der "kun" fund i rygmarvsvæsken, men en normal MR-skanning samtidig hos MS patienter?

Svar

Det er svært at sætte tal på begge spørgsmål, men det er MEGET sjældent, givet at dine symptomer er startet i et ben.
Man kan f.eks. have synsnervebetændelse - synsnerven er en fremskudt del af hjernen - og normal scanning af selve storehjernen (det har nok ca. 1/3), og så have betændelse i rygvæsken (det har ca. 2/3), og det kan være debut på sclerose, men den konstellation gør ikke, at man på tidspunktet for synsnervebetændelsen opfylder kriterierne for sclerose.


Noget andet er at du skriver, at du nu har symptomer fra begge ben. Det kunne måske være fra det perifere nervesystem og ikke fra centralnervesystemet, hvilket sclerose er?
Har du nævnt dine nuværende symptomer for neurologen?