Gå til hovedindhold

Samtale om undersøgelsessvar

Spørgsmål

Min kæreste fik for 2,5 måneder siden at vide, at hun nok havde sclerose af en praktiserende neurolog på baggrund af en MR scanning. Hun blev sendt videre til scleroseklinikken, hvor hun har fået lavet en grundig undersøgelse, lumbalpunktur og MEP/VEP. Vi venter nu på svar på undersøgelserne, men jeg kan ikke finde ud af, hvilke spørgsmål som vi skal stille, såfremt hun får diagnosen sclerose, og ikke mindst hvad det i givet fald kan være, hvis det ikke er sclerose? Hvordan foregår samtalen typisk, hvor man får svar på prøverne, og hvis det ikke er MS, hvilke andre sygdomme kan give udslag på en MR scanning?

Svar

Man vil få svar på de enkelte undersøgelser og en samlet fortolkning af undersøgelsesresultaterne, og om de underbyggger mistanken om sclerose eller ej. Det kan også ende med, at man betragter det som et muligt forstadie af sclerose, og så må tiden vise om man udvikler sclerose, dvs. har point nok til at opfylde de internationale diagnostiske kriterier. For at stille diagnosen skal andre muligheder være udelukket, så måske vil man lave supplerende blodprøver, røntgen af brystkassen eller andet. Sidstnævnte kan bl.a. udelukke en sjælden men godartet alternativ diagnose, sarkoidose.
Hvis man mener det drejer sig om sclerose, vil man få orientering om sygdommens natur, mulige forløbsformer og behandlingsmuligheder, Jeg håber det bedste, og ved fra min dagligdag i scleroseklinikken at ventetiden på svar kan være psykisk belastende.