Gå til hovedindhold

Sammenhæng mellem forhøjet cobalamin og folat niveau

Spørgsmål
I forbindelse med B-vitamin mangel, kunne jeg godt tænke mig at spørge, om du ved hvad det kan skyldes, hvis man som jeg har et enormt højt cobalamin tal samt folat tal?
Cobalaminet er oppe over 1300 nu og folat over 40. Det er jo nærmest unormalt højt, specielt fordi jeg ikke spiser ekstra
B-vitaminer i form af kosttilskud eller en særlig B-vitaminrig kost.  

Ingen læger har endnu kunnet give en forklaring – andet end at det da er godt! Men hvad nu hvis jeg slet ikke optager B12, og det er derfor jeg har de symptomer, som jeg har?
Kan man måle B-vitamin mangel på anden måde end ved en almindelig blodprøve?  

Det skal tilføjes at cobalamin og folat begge var støt stigende i løbet af sidste år, hvor jeg sandsynligvis har udviklet sclerosen. Jeg er sikker på, at der er én eller anden sammenhæng.
Svar
Jeg kan godt forstå, at du tænker at der kan være en sammenhæng med dit forhøjet cobalamin og folat niveau. Jeg er ikke tidligere stødt på lignende tilfælde, så jeg har gennemgået forskningen på området som desværre er mangelfuld.  

Der findes dog nogle studier, hvor man hos nogle af forsøgspersonerne har påvist normale serum B12 og folate værdier, men hvor værdierne i centralnervesystemet målt i cerebrospinalvæsken har været for lave.
En mulig forklaring er en defekt i blodhjernebarriere transporten. (1.2.3). Mangel på transportbindende proteiner er bl.a påvist i et studie (2).
Det er en lidt mere omfattende undersøgelse, at få målt B12 og folate niveauet i cerebrospinalvæsken end i en blodprøve og kan ligeledes være forbundet med en vis risiko.  

I andet studie fra Japan undersøgte man B12 metabolismen hos personer med sclerose samt en kontrolgruppe. Serum B12 niveauet hos personerne med MS og kontrolgrupperne var normale, men hos personerne med MS var der nedsat niveauer af de mekanismer (R-binder protein, transcobalamin), som transporterer B12 vitaminet ind i cellerne (5).  

Der er ligeledes et studie, som viser med forhøjet serum B12, lav B12 niveau i de røde blodceller samt unormal plasma B12-bindende protein. Undersøgelsen er ikke et kontrolleret studie, men omhandler en enkelt person med et unik syndrom (6).  

Jeg er ikke klar over om, man i Danmark tager blodprøver, som kan undersøge, om der er mangel på transport bindende proteiner, men  du kan evt. forhøre dig hos egen læge.  

B12 vitamin bliver udskilt med galden, så afvigelser i galdefunktion kan muligvis have indflydelse.  

Hvis du ikke allerede har fået taget følgende blodprøver, anbefaler jeg, at du tager det op med din læge for at afdække, om der kan være andre årsager til det forhøjet B12 og folate niveau end de ovenstående.  

-       Levertal
-       Hæmatologiske kvantiteter
-       Leukocytdifferentialtælling
-       Crp
-       B12 niveau i de røde blodceller
-       Homocystein har du sikkert fået målt sammen med B12 og 
        folate    

Jeg har sat referencerne på nederste. De fleste har jeg hentet fra www.pubmed.com      

1.    J Neurol Neurosurg Psychiatry. 1990 Nov;53(11):951-4.     
Vitamin B12 and folate concentrations in serum and cerebrospinal fluid of neurological patients with special reference to multiple sclerosis and dementia.       
Nijst TQ, Wevers RA, Schoonderwaldt HC, Hommes OR, de Haan AF.       
Institute of Neurology, University Hospital, Nijmegen, The Netherlands.    

2.    J Neurol Neurosurg Psychiatry. 1994 Feb;57(2):223-6.      
Folate deficiency in cerebrospinal fluid associated with a defect in folate binding protein in the central nervous system.          
Wevers RA, Hansen SI, van Hellenberg Hubar JL, Holm J, Høier-Madsen M, Jongen PJ.          
Institute of Neurology, University Hospital of Nijmegen, The Netherlands  

3.    Cerebral folate deficiency.        
Gordon N.        
neil-gordon@doctors.org.uk   

4.    Mult Scler. 2003 Jun;9(3):239-45.     
Increased plasma homocysteine levels without signs of vitamin B12 deficiency in patients with multiple sclerosis assessed by blood and cerebrospinal fluid homocysteine and methylmalonic acid.      
Vrethem M, Mattsson E, Hebelka H, Leerbeck K, Osterberg A, Landtblom AM, Balla B, Nilsson H, Hultgren M, Brattström L, Kågedal B.        
Department of Neuroscience and Locomotion, Division of Neurology and Neurophysiology, University Hospital, Linköping, Sweden. magnus.vrethem@lio.se   

5.    Intern Med. 1994 Feb;33(2):82-6.      
Vitamin B12 metabolism and massive-dose methyl vitamin B12 therapy         
Japanese patients with multiple sclerosis.  
     
Kira J, Tobimatsu S, Goto I.      
Department of Neurology, Faculty of Medicine, Kyushu University, Fukuoka.  

6.    Subacute Combined Degeneration With High Serum Vitamin B12 Level and    
Abnormal Vitamin B12 Binding Protein.    
New Cause of an Old Syndrome    

E. H. Reynolds, FRCP; T. Bottiglieri, PhD; M. Laundy, HNC; J. Stern, MRCPsych; J. Payan, FRCP; J. Linnell, PhD; J. Faludy, BSc     
Arch Neurol. 1993;50(7):739-742.