Gå til hovedindhold

Samlevende arver ikke hinanden

Spørgsmål

Jeg er samboende på 40. år, fik diagnosen i 1987, og min samlever fik diagnosen i 90'erne. Vi har en søn på 27 år. Hvordan er de nuværende arveregler. Især hvis én af os bliver alene? Skal vores søn tvangsarve, eller kan man sidde i uskiftet bo?

Vi er ikke gift, fordi det ville nedsætte min samlevers invalidepension en del, da jeg arbejdede. Efter 33 år på min arbejdsplads, er jeg nu hjemmegående, og min samlever har ca. 6 timers arbejde om ugen, efter tidligere at have haft 20 timer om ugen. Ved du, hvordan det vil påvirke invalidepensionen for begge, hvis vi gifter os? Det lyder som det nemmeste, især når vores søn ikke vil have en tvangsarv.

Svar

Jeg forstår din e-mail således, at I ikke er gift, men er samboende, og at I har et fælles barn. Samboende arver ikke hinanden, og det uanset at man måtte have boet sammen i 40 år, som i jeres tilfælde. Det betyder, at når den første af jer dør, vil jeres søn arve alt efter førstafdøde, og længstlevende vil ikke arve noget. Det kan I lave om på ved enten at blive gift, og/eller ved at oprette et testamente.

Hvis I gifter jer vil arven efter førstafdøde blive fordelt med halvdelen til længstlevende og halvdelen til jeres søn. 

Hvis I laver et testamente kan I bestemme, at jeres søn alene skal arve sin tvangsarv efter førstafdøde, og at resten skal tilfalde længstlevende. Tvangsarven udgør 1/4.

Hvis man er gift, har formuefællesskab (dvs. ikke særeje) og har fælles børn, kan længstlevende vælge at hensidde i uskiftet bo. Det betyder, at boet efter førstafdøde ikke skal skiftes, og længstlevende råder over boet. Uskiftet bo er alene en mulighed såfremt man er gift, og kan altså ikke ske når man blot er samboende, som i jeres tilfælde.

Det er min anbefaling, at I sørger for, at få oprettet et testamente, som sikre længstlevende af jer, og eventuelt også gifter jer. På den måde kan I være sikre på, at længstlevende af jer får mulighed for at klare sig bedst muligt, økonomisk set.
Rikke Frødstrup
advokat


Jeg forstår situationen sådan, at din samlever har modtaget førtidspension gennem flere år. Der er nogle skæringsdatoer vedrørende beregning og betydning af ægtefælle/samlevers indtægter. Er pensionen tilkendt før 1.3.1999, var man pensionist før 26.4.1990 og lever man sammen med samme samlever sker beregningen i forhold til egne indtægter.

Denne beregning ændres ved indgåelse af ægteskab. Det er muligt at beregne førtids-/folkepension uden brug af Nem ID her på Borger.dk. Der bliver automatisk spurgt til ovennævnte datoer. Udbetaling Danmark er selvfølgelig også forpligtet til at vejlede om beregning.
Annette Køhler
socialrådgiver