Gå til hovedindhold

Særlige behov for vitaminer og mineraler hos mennesker med sclerose

Spørgsmål

Min mand har en mild grad af attakvis sclerose. Vi lever en forholdsvis sund livsstil med varieret mad med fokus på det grønne, de sunde fedtstoffer og undgår så vidt muligt animalsk fedt. Vi spiser sjældent rødt kød, men har dog en hang til æg (ca. 2-3 æg om ugen). Alkohol nydes i weekenderne og engang imellem på en hverdag. Det halter lidt med motionen - han er håndværker og vi bygger hus i øjeblikket, så det er det eneste motion i øjeblikket. Min mand tager ingen vitamin- eller mineraltilskud i øjeblikket. Han får sclerosemedicinen Gilenya, som han for nylig er startet op på, efter at have haft et attak der påvirkede hans syn (betændelse på synsnerven). Hans syn er tilbage igen, og han mærker ikke til sclerosen i dagligdagen. Han har lige fået taget en blodprøve hos lægen for at få tjekket op på, om han får nok vitaminer og mineraler. Lægens svar var, at han manglede D-vitaminer, men ellers så alt normalt ud. Kan vi tage udgangspunkt i lægens udsagn, som kun tager højde for det normale behov for daglig tilførsel ved raske? Hvad jeg kan læse mig frem til, så er der særlige behov for vitaminer og mineraler for sclerosepatienter, fx hvad angår B-vitaminer.

Her er de ordrette afskrevne resultater af blodprøven:
Vitamin D2 (25-OH), P nmol/l: Resultat <10 Vitamin D3 (25-OH), P nmol/l: Resultat 34 Vitamin D2+33 (25-OH), P 160 nmol/l: Resultat 34 (min ref 50) Alanintransaminase (ALAT), P 70 U/l: Resultat 62 (min ref 10) B12 mangel, (diagnostik): Resultat udført Basisk phosphatase (BASP), P 105 U/l: Resultat 100 (min ref 35) Bilirubiner, P 25 mikromol/l: Resultat 4 (min ref 5) Cobamalin (B12), P 600 pmol/l: Resultat 560 (min ref 200) Ferritlin, P 355 mikrogram/l: Resultat 370 (min ref 22) Folat, P nmol/l: Resultat 11 (min ref 9) Gamma-Glutamyltranferase (GGT) P 80 U/l: Resultat 100 (min ref 10) Jern, P 34 mikromol/l: Resultat 14 (min ref 9) Lactatdehydrogenase (LDH), P 205 U/l: Resultat 157 (min ref 105) Magnesium, P 1.1 nmol/l: Resultat 0,72 (min ref 0,7).

Svar

Mennesker med sclerose skal være specielt opmærksomme på vitamin D og B12, da mangel på disse 2 vitaminer kan give nogle af de samme symptomer som sygdommen. Normalt anbefaler jeg, at man hos lægen får målt kroppens indhold af vitamin D3 i form af plasma 25-hydroxyvitamin D (25(OH)D), vitamin B12 (cobalamin), folinsyre/folat samt eventuelt homocystein. Homocystein er en aminosyre, det vil sige en af byggestenene i kroppens proteiner. Homocystein kan ophobes i blodkarrene som følge af vitamin B-mangel (B12 og folinsyre).

Ud fra de blodprøveresultater som du har medsendt, har din mand fået undersøgt det relevante i blodprøven, og resultaterne peger på, at din mand gennem sin almindelige kost for dækket kroppens behov for disse næringsstoffer med undtagelse af vitamin D. Langt de fleste danskere får faktisk dækket deres behov for næringsstoffer gennem kosten - hvis man generelt spiser rimeligt sundt og varieret, hvilket I har fokus på at gøre. Derfor anbefaler Scleroseforeningen også, at mennesker med sclerose spiser efter de 10 officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen, med ekstra fokus på vitamin D og opmærksomhed på vitamin B12.

Den danske befolkning spiser mange kosttilskud. Måske fordi vi har fået den opfattelse, at kosttilskud er sundhedsfremmende og harmløse for kroppen, men det er ikke altid rigtigt. Det har altid været et omdiskuteret emne blandt eksperterne, hvor sundt det reelt er, at supplere en eller sund og varieret kost med tilskud. Nogle eksperter mener, at kosttilskud øger vores sundhed, andre at kosttilskud faktisk ikke har nogen effekt. Og så er der eksperter, herunder flere danske, der vurderer, at det direkte er sundhedsskadeligt at spise kosttilskud, med mindre man som din mand f.eks. har fået konstateret vitamin D mangel. Samtidig peger al viden på nuværende tidspunkt på, at det er langt bedre for kroppen, at få tilført vitaminer, mineraler og eksempelvis essentielle fedtsyrer gennem en sund og varieret kost. Derfor anbefaler jeg som udgangspunkt, at man forsøger at dække kroppens behov gennem kosten og supplerer i begrænset omfang med bl.a. vitamin D, som mange danskere har svært ved at få dækket gennem sol og kosten.

De anbefalinger som jeg plejer at give til mennesker med sclerose på Netrådgivningen er baseret på, at man som jer generelt spiser sundt og varieret i relation til de 10 officielle kostråd. Samt på en faglig viden omkring, at mennesker med sclerose formentlig har godt af at indtage lidt mere vitamin D og de essentielle omega-3 fedtsyrer (fiskeolie) end gennemsnitsbefolkningen:

Vitamin D3: 20 mikrogram (µg) om dagen i sommerhalvåret og 30 mikrogram i vinterhalvåret.

Fiskeolie-kapsler: 600-1200 mg om dagen, hvis man spiser fisk mindst 2 gange om ugen som hovedret og flere gange om ugen som pålæg, og 1200 mg om dagen hvis fisk ikke er en del af kosten.

Lægen har formodentligt anbefalet en højere dosis vitamin D, for at få normaliseret din mands vitamin D-indhold i kroppen. Min anbefaling er rettet mod, at opretholde et normalt niveau af vitamin D efterfølgende.

Da blodprøverne ikke viste mangel på B-vitaminer, er det ikke nødvendigt at supplere med disse. Det er ikke så overraskende, da gruppen af B-vitaminer findes i de fleste af vores fødevarer så som kornprodukter, kødprodukter, mælkeprodukter og grøntsager. Specifikt i relation til vitamin B12 er de vigtigste kilder i kosten kød og indmad fra kvæg, svin og fjerkræ, fisk og skaldyr, samt mælk, mælkeprodukter og æg. Så med mindre man spiser ensidigt eller har problemer med eksempelvis mave-tarmkanalen, bør der ikke være problemer med at få dækket behovet for denne gruppe vitaminer gennem en sund og varieret kost.