Gå til hovedindhold

Særlig indretning i handicapbil begrundet i førers behov

Spørgsmål

Jeg har et spørgsmål vedrørende handicapbil, som jeg håber du kan hjælpe mig med.


Min datter på 35 år er scleroseramt (og får højeste førtidspension), og står nu i den situation, at hun ikke kan bevæge sig udenfor hjemmet uden personstøtte - det gælder alt lige fra indkøb til læge- og tandlægebesøg. Med hensyn brug af offentlige transportmidler, så er det ikke noget min datter er i stand til at benytte sig af.

Jeg agter, af de ovenstående grunde, at ansøge kommunen om en handicapbil til min datter. Der er dog et problem i forbindelse hermed: Min datter har ikke noget kørekort og er heller ikke i stand til at taget et sådan.

Min datters mand (som også får højeste førtidspension) har kørekort, men har en invalideret højre fod, der kræver en ombygget bil efter politiets forskrift, det vil sige: Automatgear, servostyring og speederen flyttet til venstre fod.

Mit spørgsmål er nu: Hvordan ser mulighederne ud for min datter og hendes mand, med hensyn til mulighederne for at få en handicapbil?

Jeg er orienteret om, at min datter kan få bevilget en bil til max. kr. 150.000, hvoraf hun skal afdrage halvdelen på 6 år. Men, kan hun få bevilget et automatgear? Desudeen: Hvordan ser den økonomiske situation ud efter perioden på de 6 år? Der skulle vist være kommet nye regler på området?

Svar

Jeg opfatter dit spørgsmål sådan, at du er bekendt med de grundlæggende betingelser for støtte til bil, disse er også omtalt på Faktasiderne, under "om sociale emner", som findes på hjemmesiden.

Du spørger til mulighed for særlig indretning, når der i førerens kørekort er stillet krav herom. Reglerne er beskrevet i vejledning nr. 6 til serviceloven af 5.12.2006 pkt. 232: "Hvis modtageren ikke selv skal køre bilen, og der i chaufførens kørekort er stillet krav om særlige indretningen, kan der også ydes tilskud hertil".

Det er korrekt, at der er pt. drøftes ændringer omkring reglerne for støtte til handicapbil. Disse er dog ikke færdigbehandlet, hvorfor jeg henviser til de nu gældende regler.