Gå til hovedindhold

Rygvæskeundersøgelse nødvendig

Spørgsmål

Jeg er en mand på 27, som har haft sclerose inde på kroppen hele mit liv, da min mor havde det, nu er jeg de sidste år begyndt at få samme symptomer. Jeg er dog særdeles nåleskræk, og har hørt at man skal have foretaget en væskeprøve fra inde i rygsøjlen, er dette rigtigt?

Og kan man få diagnosen uden denne test?

Svar

Det er rigtigt at rygvæskeprøve indgår i standardudredning af sclerose, men du bestemmer selv, om du vil have det foretaget. I nogle tilfælde kan man stille diagnosen med ret stor sandsynlighed uden. Man kan lægge ud med en lægelig undersøgelse ved en neurolog, og hvis denne udfra sygehistorie og fund finder mistanke om sclerose, vil næste undersøgelse være en MR scanning af hjernen og rygvæskeundersøgelse. Man kan starte med MR scanning af hjernen, og se hvad den viser, og dernæst vurdere konsekvens heraf.

Din nåleskræk skal ikke afholde dig fra at blive set af en neurolog. Det er som udgangspunkt godt at blive undersøgt og diagnostisk afklaret tidligt i forløbet, også for ikke at forhale en behandling, hvis behandling er muligt.

Husk: Selv om man har samme symptomer, kan der godt være forskellig årsag. Og at rygvæskeprøve sjældent er så slemt som det pustes op til, når man skal fortælle andre om det.