Gå til hovedindhold

Rygsygdom og smerter i benet

Spørgsmål

Jeg er 49 år og har haft sclerose siden 1998.

For ca. 3 uger siden fik jeg et - for mig - stort hold i ryggen. Det skete 2 dage før jeg skulle rejse på ferie. Jeg fik en blokade, lidt fysioterapeutisk behandling og en pakke 30 stk. Ibumetin 600 mg. med på ferie.

Ferien forløb ok men i løbet heraf satte sclerosen ind med flere velkendte, men ikke foruroligende, symptomer. På et tidspunkt begyndte min højre fod at brænde og det bredte sig til hele højre ben. Den brændende følelse er ikke ukendt for mig, men det er voldsomt denne gang. Senere begyndte min brokier så at lukke til, især om natten når jeg lå ned.

Jeg kom godt hjem igen, har været til fysioterapeut med min ryg og det går godt. Mit ben brænder fortsat voldsomt og jeg er lettere svimmel.

Jeg har desuden været ved læge med hensyn til mine brokier. Jeg har ingen infektion i kroppen og er ikke forkølet. Umiddelbart mente lægen bare at mine bronkier var irriterede. Jeg har fået en inhalator og har i håndkøb købt både slimløsnende og hostestillende piller. Jeg har kun lidt at hoste op men hoster og lyder som en syg søløve.

Hosten er blevet lidt bedre men trykket på brystet er der stadig - både dag og nat - og giver mig let åndenød.

Mit spørgsmål er: Kan sclerosen påvirke mine bronkier og kan det være en del af det attak jeg har? Kan holdet i min ryg have udløst attakket eller kan de mange Ibumetin have givet et udslag?

Jeg tager normalt ingen sclerosemedicin og tager højst Panodil ved hovedpine.

Svar

Der er ingen sammenhæng mellem sclerose og sygdomme i lungerne/bronkitis, med mindre sclerosen er så svær, at man får nedsat lungefunktion og derved risiko for lungebetændelse.

Det er ikke sandsynligt at hold i ryggen kan udløse et scleroseattak og Ibumetin kan heller ikke forværre sygdommen. Det lyder som om, at du uheldigvis har fået en irritation af luftvejene og hold i ryggen samtidig. Man bør dog nok sikre sig, at der ikke er en sammenhæng mellem dine rygproblemer og smerterne ned i dit højre ben, da de to symptomer godt kan ses ved sygdomme i ryggen.