Gå til hovedindhold

Rygproblemer og MS

Spørgsmål
Jeg er nydiagnostiseret med sekundær proggressiv sklerose, og som diagnosen antyder, har jeg haft sklerose i en del år, hvorfor spørgsmålene trænger sig på om, hvor længe.

Jeg har gennem de sidste 20 år haft en del symptomer, som jeg i dag tolker som attakker: Dobbeltsyn, farveblindhed i en periode, sitren i kroppen osv.

Ét symptom er jeg dog i tvivl om: Jeg havde for ca. 20 år siden under graviditet sværre rygsmerter, som i første omgang blev diagnostiseret som bækkenløsning, men da de ikke forsvandt efter fødslen skønnedes det, at der var tale om muskelinfiltrationer.

Jeg gik til genoptræning hos en fysioterapeut og til røntgenundersøgelse. Ryglægen mente, der var tale om en diskusprolaps, selvom han ud fra billederne syntes det så lidt underligt ud, og da smerterne efterhånden forsvandt, lod jeg det være med det.

Nu har jeg jo så, i forbindelse med udredning omkring sklerose, fået foretaget en MR-scanning, som vedrørende de gamle rygproblemer skriver: "I lumbal columna ses svær intervertebral osteokondrose L4/L5, discusrummet er nærmest udslettet, og der ses ossøse randudbygninger fra corpora ind mod discusrummet L4/L5. Der ses diskrete reaktive fedtdegenerative og ødematøse forandringer i corpora ind mod discosrummet. Der ses fra discus IV L4/L5 en ganske diskret ve.sidig paramedian prolaps. Der ses facetledsartrose L4/L5."

Er der noget i denne beskrivelse, der kan henføres til sklerosen og eventuelt give mig et praj om, hvor længe, jeg faktisk har været syg? Jeg er i dag 54 år.
Svar
Det kan være svært at skelne mellem symptomer fra sclerose og andre lidelser, som for eksempel rygproblemer.

Det der beskrives på MR-scanningen af din ryg, omhandler udelukkende forandringer i knogler og andre af ryggens bløddele og har således ikke noget med sclerosen at gøre. Scanningen giver derfor ingen informationer om din sclerose.