Gå til hovedindhold

Rygning på plejehjem

Spørgsmål

Jeg besøgte i går min kusine - hun er født i 1947 - som i mange år har haft sclerose, og nu er permanent sengeliggende og får næring intravenøst. Hun kan dog selv komme ud af sengen og ved hjælp af rollator komme på toilettet. Hun bor i en beskyttet bolig, og får 4 gange dagligt besøg af hjemmehjælpen. Vil min kusine kunne komme på et plejehjem, hvor det ville være muligt at være ryger. Jeg tror ikke, hun kan og vil opgive rygningen, da det er det eneste hun har tilbage fra sin tidligere tilværelse.

Svar

Som beboer på et plejehjem har man sin egen lejlighed, og forholdene her er de samme, som i din kusines nuværende bolig. Hun bestemmer om der må ryges i hendes lejlighed, hun kan dog pålægges ikke at ryge, når der er personale til stede. Det tænker jeg er forhold, som hun er bekendt med allerede i dag. På fællesarealerne vil der være rygeforbud. 

Jeg går ud fra, at din kusine har nødvendige hjælpemidler, men det fremgår ikke helt, om hun overhovedet kan være oppe eller komme ud. Jeg kan se, at din kusine er født i 1947, men jeg kan ikke se, om hun allerede er fyldt 67 år. Jeg vil lige nævne muligheden for ledsageordning, hvis det er muligt for din kusine at komme med i byen. En ledsageordning  skal søges før man fylder 67 år. Du kan læse nærmere her på Borger.dk.