Gå til hovedindhold

Rygmarvsvæskeprøve og stivhed i ryggen

Spørgsmål

Jeg skal snart have foretaget en rygmarvsvæskeprøve, på grund af undersøgelse for sclerose og eventuelt andet.

Min specielle bekymring går, i denne forbindelse, på, at min ryg - især nederste del af ryggen - er næsten helt stiv. Det er ikke blot noget jeg tror. Jeg har skrevet til det hospital hvor prøvetagningen skal foregå. Mundtligt har jeg fået at vide, at det kan være et problem, og at man på dette hospital ikke kan tage væsken ud højere oppe.

Mine spørgsmål er nu: Kan man gøre dette på andre hospitaler? Hvad vil der desuden ske, hvis der ikke kan tages en prøve?

Svar

&#160

Jeg forstår din bekymring, men selvom man er stiv i ryggen, plejer det ikke at være noget problem at tage lumbalpunkturen i lænden. Hvis man alligevel har problemer, kan man foretage undersøgelsen i røngten-gennemlysning, hvor man kan se knoglerne og lempe nålen ind det rigtige sted.

Mig bekendt er det ikke rutine at tage rygmarvsvæskeprøve i nakken på noget hospital i Danmark.

Rygmarvsvæskeprøven er vigtig, for at lægerne kan stille den rigtige neurologiske diagnose. For mere om rygmarvsvæskeprøvens diagnostiske vigtighed, se eventuelt dette tidligere givne svar om emnet:

http://temp.scleroseforeningen.dk/Sp%C3%B8rgepanel/Sp%C3%B8rgsm%C3%A5l%20og%20svar/L%C3%A6ger/Diagnose/Er%20det%20normalt%20med%20rygmarvsv%C3%A6ske-pr%C3%B8ve.aspx.