Gå til hovedindhold

Rygmarvssymptomer

Spørgsmål

Hvilke symptomer afstedkommer det typisk, hvis sclerosen sidder i rygmarven? Og er der patienter med sclerose som aldrig får plak på scanning eller viser nogle tegn på lumbalpunkturen, i forløbet?

Svar
Hvis sclerosen rammer rygmarven vil der oftest være lammelser i begge ben, føleforstyrrelser i benene og vandladningssymptomer. Hvis scleroseplakket sidder højere oppe i rygmarven, kan armene også være påvirket. Dette i modsætning til plak der rammer i hjernen, hvor der oftest er symptomer fra den ene side af kroppen.

Der er ganske få mennesker med sclerose, der ikke har forandringer på MR og i rygmarvsvæsken. Man kan påvise forandringer på MR-scanning hos mere end 95 procent af scleroseramte. Det samme gør sig gældende ved rygmarvsvæske-undersøgelse, hvor ca. 95 procent er positive.

Begge undersøgelser er således meget følsomme, men det ændrer ikke ved det forhold, at dissemineret sclerose (DS) er en klinisk diagnose, hvilket vil sige at den kan stilles ud fra sygehistorien og den neurologiske undersøgelse.