Gå til hovedindhold

Rodbehandling 2

Spørgsmål

Jeg har følgende to spørgsmål, som jeg håber du kan hjælpe mig med at få svar på:

1) Kan sclerosen være skyld i at tanden dør, hvorfor der skal foretages en rodbehandling?

2) Jeg kan desuden læse at sclerose kan være årsag til paradentose og derved løse tænder. Kan man, som sclerosepatient, få tilskud til tandudtrækning samt hvis der skal laves en "stifttand" m.v.?

Svar

Nej, sclerose kan ikke være årsag til at nerven i tanden dør. Det er som regel en infektion af nerven - på grund af et hul - der går helt ind til nerven, eller det er på grund af et traume, at tandens nerve går hen og dør.

Jeg mener ikke at sclerose kan give paradentose. Paradentose er en betændelse i tændernes omliggende knogle og sclerose er en sygdom knyttet til nervebanerne.

Det at være sclerosepatient giver ikke umiddelbart grund til at få tilskud til at få trukket en tand ud. Tal med din socialrådgiver om, hvorvidt der er andre problemstillinger der kan berettige dig til tilskud.

I øvrigt så skal der være roden tilbage af en tand, hvis man ønsker at erstatte tanden med en ”stifttand”. Hvis der ikke er noget tand tilbage i knoglen, kan man indsætte et implantat til erstatning for roden og på dette lave en krone.