Gå til hovedindhold

Rituximab til primær progressiv sklerose

Spørgsmål

Jeg har, her på hjemmesiden, læst om Rituximab og at denne medicin skulle kunne hjælpe os med primær progressiv sclerose. Da jeg har denne form for sclerose er jeg selvfølgelig særligt interesseret i at høre hvordan det går med afprøvningen af medicinen?

Der står på hjemmesiden, at der vil blive foretaget afprøvning/forsøg her i 2009. Er det muligt at deltage i sådan en afprøvning af medicinen?

Svar

Rituximab er et antistof, der binder til en særlig type af hvide blodlegemer, der kaldes B celler, så de ødelægges.

Ved attakvis sklerose kan behandling med rituxamab dæmpe sygdomsaktiviteten betydeligt, og der er i øjeblikket undersøgelser af andre antistoffer med samme effekt i gang. De igangværende undersøgelser er dog rettet mod attakvis sklerose.

Der blev sidste år offentliggjort resultater af en stor undersøgelse af patienter med primær progressiv sklerose, som viste at rituximab er virkningsløst ved denne sygdomsform. Der var imidlertid en undergruppe, der havde tegn på tydelig sygdomsaktivitet på MR-scanninger, og det er muligt at rituximab kan have effekt i denne undergruppe.

Der er dog behov for nye undersøgelser for at belyse denne effekt nærmere, så indtil videre er rituximab ikke en behandlingsmulighed ved primær primær progressiv MS.