Gå til hovedindhold

Rituximab

Spørgsmål
Jeg har flere gange læst om stoffet Rituximab, der skulle have god effekt på attakvis sclerose. Hvilke kendte bivirkninger har man kendskab til, i forbindelse med dette stof?
Svar

Rituximab er ligesom Tysabri et antistof rettet mod et molekyle på overfladen af hvide blodceller. Tysabri virker ved at blokere cellernes evne til at trænge ind i hjernen og rygmarven. Rituximab virker ved at ødelægge en undertype af de hvide blodceller, der kaldes B celler, se også Rituximab.

I forbindelse med behandlingerne kan der ses allergi-lignende reaktioner, ondt i halsen, mavegener og influenzalignende symptomer.

Der foregår, blandt andet på Rigshospitalet, forsøg med lignende antistoffer, men der er endnu tale om behandlingsforsøg, der skal afgøre, om der er tale om en sikker og effektiv behandling.

De foreløbige resultater af en mindre undersøglse, der blev offentliggjort i starten af 2008, tyder på at behandlingen har en betydelig effekt. Det er dog endnu for tidligt at sige, om effekten holder efter længere tid, og i hvilken grad bivirkninger vil kunne hindre langtidsbehandling med midlet, se også Nye sygdomsmekanismer.

&#160