Gå til hovedindhold

Risiko ved overtræning

Spørgsmål

Jeg har fået stillet diagnosen NMO i maj måned, hvorfor jeg er startet på Imurel.

Mit første attak fik jeg i juli 2007, hvor jeg var næsten totalt lammet i begge be samt, havde mange følelsforstyrrelser og manglende blæretømning. Jeg har genvundet noget af min styrke, så på gode dage kan jeg gå uden krykker over korte strækninger.

I maj måned i år får jeg så et nyt attak i begge ben. Jeg er nu næsten som inden det sidste attak, men bliver voldsomt hurtig udtrættet og har mest energi hvis jeg sover 12-14 timer i døgnet - gerne mere.

Jeg rider en gang ugentlig i 20 minutter, hvis jeg rider i længere tid kan jeg ikke holde balancen og falder af hesten. Jeg går desuden til styrketræning to gange ugentlig i 30 minutter hver gang. Jeg er derefter så udmattet at jeg ikke ved hvor jeg sætter mine ben og har en meget usikker balance.

Jeg har meget svært ved at mærke udtrætningen/begrænsningerne før det er for sent. Udtrætningen kommer meget pludseligt.

Det jeg vil spørge om er: Hvad sker der med kroppen/ sygdommen når jeg overtræner? Jeg ved godt der er større risiko for skader, men er der andet? Vil jeg få mere ud af træningen, hvis jeg får mere intensiv træning flere gange om dagen i kortere tid? Jeg overvejer desuden et ophold på sclerosecentret, men er det nogen god idé, når jeg bliver så hurtigt udtrættet? Kan jeg forvente at mine symptomer fra år 2007 bliver mindre? Hvornår kan man sige at sygdommen og symptomerne er stabile?

Svar

Udtrætning (fatigue) et meget karakteristisk symptom ved sclerose.

Udtrætning kommer meget hurtigere og meget mere udtalt hos mennesker med sclerose end hos raske, hvorfor der er stor risiko for fejlbelastning af led og muskler, hvis man presser sig selv for hårdt. Det er derfor en god idé at stoppe med muskelarbejdet i god tid, så man ikke påfører sig selv unødig skade.

Der er i øvrigt ingen risiko ved at overtræne, men det kan være ubehageligt og mentalt stressende, at bringe sig selv i en situation med svær udtrætning.

Hvordan man skal træne, er meget individuelt og nyere forskning har vist, at såvel udholdenhedstræning som modstandstræning kan være gavnligt ved sclerose.

Det bedste du kan gøre, er at planlægge et personligt træningsprogram med en sclerose-erfaren fysioterapeut og i den forbindelse vil det være oplagt, at søge om ophold på et af sclerosecentrene i Haslev eller Ry.

Hvorvidt dine symptomer kan reduceres yderligere kan jeg dårligt udtale mig om, men det kan jo komme an på en prøve. Det vigtigste er, at du får et træningsprogram der passer til dig og som du har det godt med, så må du se hvad det kan bringe.