Relevante blodprøver i forhold til ernæring
d. 2 april 2013

Jeg er en mand på 47 år, og relativt nydiagnosticeret med sclerose - 6 måneder. Efter ca. 2 uger med udprægede svimmelhedsproblemer og unormal ømhed under fødderne, gik jeg i gang med at spise B complex tilskud igen sammen med levertran og D+kalk, som jeg tog i forvejen. Symptomerne er nu aftaget mærkbart efter ca. en uge. Jeg kan jo ikke afvise om effekten er psykisk, eller om det er forbigående sclerosesymptomer, men jeg søger alligevel en anbefaling, til hvordan jeg kan få checket mine niveauer af næringsstoffer og vitaminer.

Hvilke prøver anbefales? Jeg kan eksempelvis forstå at B12 og D vitamin kan måles på flere måder og kan gives som tilskud og injektion.

Hvilke tal bør jeg selv holde øje med i eks. patientjournalen, og hvem kan hjælpe mig videre?
 

Det er bestemt en god idé at få afklaret, om du på nuværende tidspunkt får dækket kroppens behov for næringsstoffer. De symptomer som du beretter om, kan godt skyldes mangel på B-vitaminer specielt B12 og/eller vitamin D. Hos lægen kan du få taget en blodprøve. Det vil være relevant for dig at få målt vitamin D3 i form af plasma 25-hydroxyvitamin D (25(OH)D), vitamin B12 (cobalamin), folinsyre/folat samt eventuelt homocystein. Homocystein er en aminosyre, det vil sige en af byggestenene i kroppens proteiner, og denne aminosyre kan ophobes i blodkarrene som følge af vitamin B-mangel (B12 og folinsyre).

I teorien kan du få målt dit niveau af samtlige vitaminer og mineraler i kroppen, men det vigtigste er at koncentrere sig om dem, der specielt har relevans for sclerose. Hvis du spiser varieret og følger anbefalingerne fra Fødevarestyrelsen omkring at spise en kost, der det meste af tiden er baseret på grøntsager, frugt, grove kornprodukter, planteolier, fisk og magre animalske fødevarer (magert fjerkræ, magre mejeriprodukter, mager ost og begrænset indtag af kød fra firbenede dyr), bør du faktisk få dækket dit behov for næringsstoffer. Men det er nogle gange ikke så nemt i virkelighedens verden, at få sammensat en fornuftig kost. Og slet ikke når man samtidig har en kronisk sygdom, der ifølge nogle eksperter stiller ekstra krav til kosten omkring f.eks. vitamin D, omega 3-fedtsyrer (fiskeolie) og B-vitaminerne. Derfor er det rigtig godt, at du er interesseret i hjælp fra en kostvejleder.

Kostvejledning er et meget stort gråt marked. Du vil kunne finde kostvejledere, kost-coaches eller direkte ernæringseksperter, som i realiteten kun har taget et deltidskursus af nogle måneders varighed. Og mennesker der har fået en autorisation som klinisk diætist efter at have gennemført en 3½ årig fultidsuddannelse. Det er klart den sidste gruppe professionelle, som jeg vil anbefale dig at opsøge. Via dette link til Foreningen af Kliniske Diætister håber jeg, at du kan finde kvalificeret hjælp i dit nærområde.
 

Skrevet d. 2 april 2013