Gå til hovedindhold

Rejsningsbesvær

Spørgsmål

Jeg har fået diagnosticeret sclerose, og i den forbindelse er der opstået en situation: Når jeg har sex med min kærste, sker der tit det under selve sexakten, at jeg så og sige taber min erektion. Det vil altså sige, at jeg intet problem har med at få selve rejsningen, men at samlejet ofte er nødt til at blive afbrudt, da penis "ligger sig ned".

Jeg har heller ikke noget problem med at få sædafgang på andre måder - det er kun under selve sexakten at der er et problem med at jeg taber min erektion.

Det jeg gerne vil vide er, om dette er forårsaget af selve sclerosen, eller om det muligvis kan være noget psykisk? Hvis du skønner at det bunder i noget psykisk, vil jeg også gerne høre, om du mener det er noget, jeg skal have hjælp til at komme over/bearbejde?

Svar

Det er lidt uklart for mig om hvorvidt dit problem er opstået efter at du har fået diagnosticeret sclerose, eller om det er i forbindelse med at du har fået en ny kæreste.

At have svært ved at få erektion, og at holde erektionen, kan være en følge af sclerose, men som du selv er inde på kan det også forårsages og forstærkes af psykologiske faktorer. Hvis du ikke har haft problemer før, og problemet er opstået med din nuværende kæreste, kunne det tyde på at det er en slags præstationsangst som spiller ind, og at det har noget at gøre med at du sætter store forventninger til dig selv på det seksuelle område.

Nu ved jeg ikke om du også mister rejsningen når du selv masturberer, men såfremt du ikke gør det, kunne det også pege på at der nok er psykologiske faktorer inde i billedet når du har sex med din kæreste. Du skriver desuden heller ikke om du har morgenrejsninger, som er på samme måde, som før du fik diagnosticeret sclerose.

Hvis du synes problemet er opstået efter at du har fået diagnosticeret sclerose og det også har påvirket dine morgenrejsninger og din rejsning når du masturberer, så kan det godt være en følge af sclerosen.

Det lyder på din mail, som om at det er nok at holde en pause, og at du eventuelt efter kortere tid kan genoptage samlejet og også få udløsning - og i en sådan pause er der jo mulighed for at have andre former for seksuelt samvær. Såfremt det er svært at få udløsning ved samlejet, er der for eksempel mulighed for gensidig masturbation, eller for selv at masturbere.

Uanset hvilke af ovenstående der er problemet, er det muligt at få sexologisk rådgivning fra en sexolog. Måske har de en tilknyttet på den afdeling på hospitalet, hvor du har fået diagnosticeret sclerose. Ellers er der mulighed for at opsøge en sexolog via hjemmesiden http://www.klinisksexologi.dk/. Nogle er privatpraktiserende, og man skal selv betale, men andre er uddannet læger, og man kan få en henvisning.