Gå til hovedindhold

Regnbuehindebetændelse og grøn stær

Spørgsmål

Hvordan konstaterer man, om en regnbuehindebetændelse er sclerose-relateret, eller gigt-relateret? Jeg har en mild MS (som startede med en synsnervebetændelse). I nogen tid har jeg haft ledsmerter uden at gå til læge med det, men nu har jeg netop fået konstateret regnbuehindebetændelse, som øjenlægen kalder "gigt i øjet" og som han mener skyldes, at jeg har gigt i kroppen.

Jeg har læst, at nogle af de dråber man får mod regnbuehindebetændelse, kan forårsage grøn stær - som jeg tilfældigvis også er disponeret for, på grund af at sygdommen er i familien. Kan du fortælle mig mere om dette?

Svar

Det er rigtigt at regnbuehindebetændelse forekommer i øget hyppighed hos patienter med sclerose hhv. leddegigt, men det må afhænge af grundsygdommen, hvad men mener er forklaringen. Jeg mener ikke umiddelbart at man kan skelne det ved at kigge i øjet.

 

Det er rigtigt at nogle af øjendråberne kan øge trykket i øjet (som er et karakteristisk fund ved grøn stær), men jeg må formode at du bliver kontrolleret regelmæssigt af en øjenlæge, og at denne også kontrollerer øjentrykket. Behandlingen kan jo være af kortere eller længere varighed afhængig af aktivitet.