Gå til hovedindhold

Refleskdystrofi og sclerose

Spørgsmål

Jeg er en kvinde på 40 år, som i 2009 brækkede håndleddet med svær opheling. I 2010 får jeg arbejdsskade i samme håndled, får konstateret crps kronisk i 2012, efter utallige indgreb stivgærelse af håndled og genoptræning. Sygdommen synes at brede sig, sammenlignelige symptomer på modsatte hånd og arm. Der er tilkommet rystelser og balancepåvirkning.

Nu skal jeg så udredes for sclerose også? Kendes der til sammenhæng mellem disse sygdomme? Kan crps udløse sclerose?

I sig selv er crps voldsomt belastende at leve med, og svært foreneligt med omgivelserne, arbejdsmæssigt og kommunalt. Det forekommer mig så usædvanligt, at det skulle være muligt at sammenkæde de to sygdomme. Jeg står til en lang række undersøgelser, som jeg dybest set har svært ved at forstå. Derfor vil jeg meget gerne høre jeres vurdering - kan crps udvikle sclerose? Er det kendt og i hvilken udstrækning overhovedet sandsynligt?

Svar

Jeg kan godt forstå, at du kan føle det belastende at få foretaget yderligere udredning, efter en mangeårig kontakt med hospitalssystemet pga. crps. Jeg går ud fra, at du mener complex regional pain syndrome også kaldet refleksdystrofi?

Mig bekendt er der ingen sammenhæng med den diagnose og sclerose. Jeg har aldrig set en patient med begge sygdomme, men da sclerose forekommer hos knap én per tusinde indbygger i Danmark, er det ikke udelukket at man kan have begge dele, selv om der ikke er (årsags)sammenhængende.

Crps rammer det sympatiske nervesystem, en del af det såkaldte autonome nervesystem. Det autonome nervesystem er ikke eller kun i let grad involveret ved sclerose. Begge sygdomme rammer typisk midaldrende og med overvægt af kvinder, så det er muligt at du fejler begge dele. Jeg vil foreslå, at du får foretaget den anbefalede udredning, og får det afklaret såvidt muligt. Også fordi man evt. kan tilbyde dig behandling for sclerose, hvis det er det du fejler, evt. kun som symptombehandling.