Gå til hovedindhold

Redderes håndtering af spasticitet

Spørgsmål
Er der nogle forholdsregler mod spasmer, vi som reddere kan tage når vi kører med patienter med sclerose?
Svar

Spasticitet er en betegnelse for at muskler - efter en beskadigelse af den normale styring af musklerne - er uhensigtsmæssigt stive og reagerer kraftigt på en pludselig ændring af deres længde. Forøgede senereflekser skyldes primært hyperaktivitet i strækrefleksnervebanen, mens øgede flexor/bøje reflekser og spasmer skyldes ændringer i de netværk i rygmarven, der bearbejder sensorisk information fra bl.a. hud- og smertereceptorer. Spasticitet er karakteriseret ved at muskelstivheden ikke er påviselig ved langsomme stræk af musklen, der ikke er hurtige nok til at aktivere strækrefleksen. Først ved en ekstern forstyrrelse af en vis hastighed, eller når personen selv forsøger at bevæge arme eller ben, udløses strækrefleksaktiviteten og der ses spasticitet.

  

Ud fra dette er det min erfaring, at hvis der er meget spasticitet, er det vigtigt at undgå hurtige og pludselige bevægelser. Hvis personen f.eks. er kørestolsbruger og han skal op på båren at ligge, så gør det med rolige bevægelser, og sørg frem for alt for at strække benene langsomt ud. Hvis benene begynder at bøje, så lad dem bøje og forsøg herefter langsomt at strække dem ud. Hvis benene strækker sig maksimalt og næsten kramper i denne stilling, kan man med god effekt bøje storetåen nedad – dette bryder ofte spasticiteten.

Alternativt kan man bøje begge ben op og lade personen støtte på fødderne. Herefter fører du langsomt begge ben, samlet, fra side til side. Rotationer bryder også spasticitet. Hvis personen f.eks. sidder i kørestol og foden begynder at hoppe og danse på fodpladen kan man presse på låret – lige ovenfor knæet, så der kommer mere vægt ned igennem foden. Dette bryder også den øgede spænding.

For armenes vedkommende gælder det også om, at have rolige langsomme bevægelser. Mange scleroseramte, som har spasticitet, er ofte i medicinsk behandling, for at mindske spasticiteten, men urinvejsinfektioner, forstoppelse og generelle smerter vil som oftest øge spasticiteten, indtil problemet er væk.