Gå til hovedindhold

Råd ved bækkenløsning

Spørgsmål

Jeg er gravid i 30. uge og har fået konstanteret bækkenløsning af min læge, jeg har smerter i lænden, hoften, bækkenet, skambenet. Jeg har fuldtidssygemeldt mig, da jeg ikke kan holde til at gå meget, stress og løft på ting.

Tror I det går i sig selv igen, eller ved I om jeg som scleroseramt patient på 7 år godt kan have det svært efter jeg har født?
Kan jeg få fysioterapeut tilskud og hjælp til at komme igennem hverdagens smerter?

Svar

Mange kvinder døjer med bækkenløsning under deres graviditet, nogen værre end andre. Bækkenløsning er hormonelt betinget. Bækkenet består af flere forskellige knogler. ”Limen” der holder bækkenknoglerne sammen består af brusk, ligesom det vi har i ørerne. Brusken mellem bækkenknoglerne er bare meget hårdere. Når man ikke er gravid er brusken mellem bækkenknoglerne så hård, at det næsten er ligeså hårdt som knoglerne selv, så bækkenet ser ud som én stor sammenhængende knogle. Når man bliver gravid udskiller kroppen forskellige hormoner, som bl.a. blødgør den hårde brusk mellem bækkenknoglerne. Fordelen ved dette er, i teorien, at hvis brusken mellem bækkenknoglerne blødgøres, kan knoglerne forskubbes nogle millimeter frem og tilbage i forhold til hinanden, og det kan måske lette barnets nedtrængen gennem bækkenet under fødslen. Men når bækkenknoglerne bevæges eller forskubbes i forhold til hinanden, kan der opstå smerter. Smerterne sidder der, hvor brusken holder bækkenknoglerne sammen, dvs. i lænden og ved skambenet. Sener og muskler bliver også overbelastede, når bækkenknoglerne er løse, så her kan smerterne også sidde, fx i hofterne. Så de smerter du beskriver, lyder meget typisk for bækkenløsning. Efter fødslen forsvinder graviditetshormonerne, og brusken bliver langsomt hårdere igen. Det tager nogle gange op til et par måneder, før den bliver ligeså hård som før graviditeten, og undervejs burde smerterne langsomt forsvinde.

Men du har også sclerose, og sclerose giver smerter hos nogle. Selvom dine smerter er typiske for bækkenløsning, er det alligevel en god ide at sikre sig, at det ikke er sclerose-relaterede smerter du har. Den eneste, der kan afgøre om smerterne er sclerose-relaterede, er din neurolog. Du bør få en kontrol hos din neurolog i hvert fald 1 gang under graviditeten. Her kan du bl.a. drøfte hvilken medicin du skal have efter fødslen, og hvornår du vil starte på den. Til dette besøg kunne du også tage smerterne op med neurologen.

Hvis smerterne du oplever skyldes bækkenløsning, er der flere ting du kan gøre, for at afhjælpe dem en smule, men helt fri for dem bliver du først efter fødslen.
Man kan forsøge at undgå vrid i bækkenet, som tvinger bækkenknoglerne til at forskubbe sig. Dette kan man gøre ved at tænke over hvordan man bevæger sig. Forsøg at sørge for, at tæer, knæ og næse altid vender samme vej. Undgå at sidde i skrædderstilling eller sidde med benene over kors – i denne stilling vrider du også i bækkenet, da fødder og knæ ikke peger i samme retning. Sov med en pude mellem knæene/lårene. Undgå at hænge på et ben, når du står op. Stå i stedet med lige meget vægt på hver ben. Undgå store fysiske belastninger som tunge løft, gulvvask og lignende. Tag et trin ad gangen på trapperne og tag små skridt når du går. Hvis du har svært ved at have samleje pga bækkensmerter, så prøv at ligge på siden med en pude mellem knæene.

Alle disse begrænsninger i din fysiske udfoldelse må ikke bevirke at du kun sidder uden at røre dig. Det er vigtigt at røre sig hver dag, især når man er gravid. Dels mindsker det risikoen for mange komplikationer, som fx blodpropper i benene. Dels sørger det for at din mobilitet efter fødslen er så god som muligt. Visse former for træning, fx stabilitetstræning hos fysioterapeuten, har også vist sig at kunne lindre bækkensmerterne. En anden god motionsform for gravide med bækkenløsning, er bevægelse i vand.

Henvend dig til din jordemoder. Nogle fødselssteder har tilbud til gravide med svær bækkenløsning, som også kunne gavne dig. Nogle fødesteder tilbyder fx hjælp fra en fysioterapeut.

Snak smertelindring, både med din neurolog og med din jordemoder. Smertelindring i pilleform frarådes generelt under en graviditet, men tag alligevel en snak med dem. Smertelindring kan man også opnå med fx en varmepude over lænden, når det er værst. Og nogle fødesteder tilbyder alternativ smertelindring, fx i form af akupunktur. Nogle kvinder oplever at et Trocanter-bælte, et bredt bælte der går hen over lænden og ned under maven, kan hjælpe på smerterne. Et Trocanter-bælte kan fås via en fysioterapeut.

Hvis dit fødested ikke tilbyder hjælp fra en fysioterapeut, så snak med din egen læge, om du måske kan få en henvisning til en fysioterapeut, i hvilket tilfælde du ville kunne gå til fysioterapeut gratis. Hvis dine smerter skyldes bækkenløsning, kan man kigge efter fysioterapeuter, der specialiserer sig i gravide, for de er eksperter i bækkenløsning.

Men i alle tilfælde, så burde smerterne stille og roligt forsvinde efter du har født.  Så hold ud – der er ”kun” godt 2 måneder til det vender, og bliver bedre igen.