Gå til hovedindhold

Råd i forbindelse med forstoppelse

Spørgsmål

Er en af de "heldige" der har tendens til lettere forstoppelse, hvorfor jeg dagligt spiser mælkesyrebakterier, hvilket hjælper en smule. Havde et attak hvor jeg ikke kom af med min afføring i en 14 dages tid. Der fik jeg udleveret nogen Perilax piller, og de hjalp hurtigt og gevaldigt godt. Jeg har nu bagefter købt dem i håndkøb på Apoteket, hvor de frarådede mig at bruge dem, da de gør tarmen sløv. Har det lidt ligesom dem der ikke får tømt blæreren, hos mig er det bare tarmen, så når der endelig kommer noget, er det kun en lille smule, og jeg føler der er mere deroppe. Nu har jeg prøvet et par måneder i træk, selvom jeg er blevet frarådet det, at spise 2 Perilax én gang om måneden, og bagefter har jeg endelig haft følt mig tømt og helt slank.

Er det en meget dårlig ide, eller er det acceptabelt, nu det ikke er oftere og flere end 2 på en måned? De Magnesia man kan købe, gør de også tarmen sløv og doven, eller er de bedre og sundere end Perilax?

Svar

For at have en sund tarm er det vigtig at komme på toilettet regelmæssigt, gerne med faste toilettider og vaner så man kommer på toilettet hver eller hveranden dag. For at tarmen kan holdes i gang har den brug for væske, gerne 2 til 3 liter om dagen, motion, da motion  øger tarmmotorikken og fiber i form af fiberholdig kost som grønsager, groft brød. Hvis det ikke er nok, kan man tage ekstra fibertilskud som f.eks. Husk. Tabletter som Magnesium suger væske til tarmen og gør afføringen lind, og søger dermed for at man ikke får hård mave og forstoppelse. Det samme gør Movicol. De kan begge tages dagligt.

Men når man har sclerose, kan det være svært at holde gang i tarmen, hvis man har haft et attak der medføre at tarmmotorikken bliver nedsat. Sådan som du beskriver det, lyder det til at din tarmmotorik er nedsat. Det er derfor ikke altid nok, med motion, væske og fiber. Perilax virker ved at stimulere tarmmotorikken. Derfor hjælper den dig. Hvis man bruger Perilax ofte er der desværre en  risiko for at tarmen bliver mere og mere sløv og afhængig.  Derfor fraråder man at man bruger det ofte, idet det kan gøre problemet værre. Men en gang om måneden vil være acceptabelt. Også set ud fra at det heller ikke er sundt at være forstoppet. Det sundeste for tarmen er at blive tømt helt. Det vil være fint, hvis du prøver at se om Motion, Magnesium eller Movicol, kan hjælpe dig, så du måske kan få en lidt bedre rytme, så du bliver tømt oftere end én gang om måneden.
Håber at det hele lykkes for dig.