Psykiske bivirkninger ved binyrebarkbehandling

Ved mit første attak i juni sidste år, fik jeg binyrebarkhormon IV og efterfølgende tabletter - dog uden effekt og heldigvis uden nogen form for bivirkninger. Blev sat i plasmaferese, fordi jeg bare blev dårligere og dårligere trods behandling, og der synes jeg det stagnerede. Om forløbet ville have været anderledes uden medicinsk behandling, ved jeg ingenting om. Det var over en periode på ca. 1 måned fra symptomudbrud og behandling til det stagnerede. Fik her diagnosen CIS. Efter et ½ år, 2 små attakker og anden MR scanning, fik jeg diagnosen MS.

Fik så et lidt større attak i april, blev igen sat i binyrebarkhormon og igen uden effekt men denne gang med bivirkninger. Jeg kan ikke diagnostisere, men vil betegne mig som små-psykotisk - måtte virkelig kæmpe, for at bevare fatningen, så og hørte ting der ikke var, sagde og gjorde mærkelige ting - prøvede at sove og hvile, for ikke "at falde helt ved siden af". Jeg var virkelig bange, fordi jeg var så virkelighedsfjern og ikke kunne forklare, hvad det var der skete med mig overfor sygeplejersker og læger.

Anden bivirkning var ikke bare måneansigt, men hævelse i højre side af ansigtet. Jeg er nogenlunde klar på, hvad bivirkningerne kan være ved binyrebarkhormon bl.a. “at være lidt ved siden af sig selv”. Der hvor jeg undre mig er forskellen på min reaktion 1. og 2. gang på behandlingen, og/eller om mit attak evt. også var medgivende til denne konfuse tilstand?

En neurolog sagde til mig, at jeg jo ikke kunne vide om attakket ville have været værre uden behandling, måske han har ret.

Så det med effekten af behandling er set i min optik.

Selv om det er sjældent, forekommer den slags psykiske bivirkninger du beskriver som bivirkning til  binyrebarkhormon. Man kan omend meget sjældent blive psykotisk under behandlingen.

Hvorfor du fik disse bivirkninger den ene gang og ikke den anden, kan jeg ikke svare på, men jeg har også haft nogle patienter med lignende billede.  Det er i mine ører mindre sandsynligt, at de psykiske symptomer skulle være led i et attak i dit tilfælde, men det kan nok ikke helt udelukkes.

Skrevet d. 11 maj 2013