Gå til hovedindhold

Pseudoattak og sløret syn

Spørgsmål

Jeg var til en undersøgelse for øjensymptomer i marts måned, da jeg oplevede sløret syn på højre øje. Dette slørede syn mente man var et pseudoattack, som ville forsvinde i løbet af nogle uger, hvorfor jeg ikke skulle få korrigeret mine kontaktlinser.

Mit syn er imidlertid stadig sløret - mest ved fysisk anstrengelse eller stærkt lys. Er det stadig et pseudoattack? Hvor længe kan det vare? Hvis det er permanent, så vil jeg gerne have ændret styrke i mine kontaktlinser, hvis det kan hjælpe - tror du at det kan det?

Svar

Du har ret i at der er tale om lang varighed, samt at forværring ved psuedoattak typisk normaliseres når en tilgrundliggende infektion er helbredt. Nogle attakker går over og andre efterlader mén.

Det du oplever med forværring ved øget kropstemperatur er hyppigt forekommende ved sclerose og er et navngivet fænomen, for omkring 100 år siden efter en læge, Uhthoff. Man kan frygte at den tendens er permanent.

Fænomenet betyder at ledningen (synsnerven) ikke kan følge med, når kropstemperaturen stiger og nerveledningshastigheden under normale omstændigheder også vil stige, samt at der optræder et såkaldt konduktionsblok.

Det vil ikke hjælpe at ændre på øjets optik med kontaktlinser.

Det er uafhængige ting, men det kan da være at kontaktlinserne kan justeres lidt, uafhængigt af om påvirket synsnerve eller ej. Men forværring i varme vil du stadig kunne opleve.