Gå til hovedindhold

Prøveperiode

Spørgsmål

Jeg har fået stillet diagnosen MS for ca. 4 måneder siden og har været sygemeldt siden, da jeg har haft 3 ret kraftige attakker.

Jeg arbejder fuld tid som gruppeleder på et ældrecenter og har gjort det i nogle år nu (er uddannet sosu-assistent). Nu er jeg så kaldt til rundbordsamtale på mit arbejde, for at finde ud af hvordan jeg skal vende tilbage. Hvilket jeg gerne vil, meget snart.

Min leder giver udtryk for at hun ikke synes jeg skal vænne tilbage til min stilling som gruppeleder, da hun mener det er for stor en mundfuld. Jeg er dog ikke selv klar til at opgive det og mener sagtens jeg kan varetage de samme opgave som jeg kunnet før.

Hun har forslået, at fritstille mig til at prøve noget andet, hvorved hun får det til at lyde som om det ville være bedst for mig.

Jeg er godt klar over at jeg nok er en "byrde" for min arbejdsplads lige nu, men vil gerne have chancen for at få prøvet det af, inden der bliver tale om at jeg skal andet.

Hvad vil dit råd være til mig? Kan min leder entydigt bestemme hvad jeg skal?

Svar

Der er flere vinkler i det som jeg ser det.

Din, hvor du jo gerne fortsat vil arbejde, som du har været vant til, men egentlig ikke helt er bevidst om hvor meget du kan, i forhold til de krav der er til dit nuværende arbejde.

I forhold til at se det i forhold til din leder, så lyder hendes motiv lyder til at være godt nok, idet hun jo vil sikre at du passer på dig selv, og så det ansvar hun har, for at få en afdeling til at fungerer.

Om du fortsat kan varetage de samme opgaver som før, kan jeg ikke svare på, men det er vigtigt du passer på dig selv, både hvad det fysiske arbejdspres angår, og ikke mindst det psykiske pres du lægger på dig selv, så dine forventninger til dig selv ikke kan opfyldes.

Jeg ville foreslå, hvis du føler dig klar til det, at du og din leder aftaler en prøveperiode - måske på 4 uger - hvor du arbejder som du tidligere har gjort, og når så perioden er slut, at I sætter jer ned og evaluerer på perioden. Lederen fra hendes side, og du fra din. Din, dog med den udvidelse på at du også kigger ud over arbejdet, så du mærker om dit overskud til din fritid stadig er god.

Det er, som jeg ser det, vigtigt at have energi og lyst til andet end arbejdet. Det er vigtigt du er ærlig over for dig selv.

I skal ikke aftale konsekvenser for udfaldet af perioden, men vente til i har et resultat. Det er nemmere at handle, når tingene er konkrete.

Jeg forstår ikke konsekvensen ved den fritstillelse du nævner. Er det med løn, og hvor længe? Hvis du er i tvivl om din leders ret til at agere som hun gør, eller måske vil gøre, vil jeg anbefale at du henvender dig til din tillidsmand for at afdække dette.

Du skal på nuværende tidspunkt ikke gøre en sag ud af det, men kun søge afklaring i forhold til spørgsmålet.

Hvis du, som jeg tror, har gjort et godt arbejde i den periode du har været leder, er der sikkert gode muligheder for, hvis du ikke kan fortsætte i jobbet, at indlede dialog om andet mindre krævende job i kommunen.