Gå til hovedindhold

Protein i maden

Spørgsmål

Jeg er blevet gravid og har det, alt i alt, godt. Desværre tager jeg, ifølge min jordemoder, ikke nok på, og skal derfor lave om på min kost (igen).

Mit spørgsmål til dig er nu: Hvad kan jeg spise, for at øge min vægt, på en sund måde i forhold til sclerosen? Jeg mangler vist nok proteiner - hvor får jeg dem fra, når jeg ikke spiser kød ret tit?

Svar

Først og fremmest tillykke med din graviditet.

Der er protein i fjerkræ, som for eksempel kalkun og kylling, som uden skind er magert kød. Fødevarestyrelsen anbefaler 200-300 g fisk om ugen, hvilket også gælder for gravide og ammende. Det anbefales både at spise fed og mager fisk. Fisk indeholder mange vigtige næringsstoffer som D-vitamin, iod, selen og omega-3 fedtsyrer, som er vigtige for fosterets og barnets udvikling af hjernen.

De fleste almindelige spisefisk kan man godt spise, når man er gravid. Man anbefaler, fra Fødevarestyrelsens side, højst at spise 100 g om ugen af rovfisk, som for eksempel rokke, helleflynder, oliefisk, escolar, sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre, sandart og tun (tunbøf), når man er gravid eller ammende.

Grunden til denne anbefaling er at rovfiskene indeholder relativ store mængder kviksølv. Anbefalingen for tun gælder ikke tun på dåse, der typisk bliver fremstillet af små tunfisk som indeholder mindre kviksølv.

For laks fra Østersøen gælder, at alle laks under 4,4 kg samt dem, der har gennemgået en trimning (4,4-6 kg) kan indgå i de 200-300 g fisk pr uge. De laks, som har den sædvanlige røde laksefarve stammer ikke fra Østersøen, men fra lakseopdræt i Norge, eller er vildlaks fra Atlanterhavet m.v. På disse laks er ikke de samme restriktioner. Denne forskel skyldes, at Østersøen indeholder dioxin, som er giftigt.

Æg indeholder også protein. Generelt er anbefalingen 2 æg pr. uge. Men æggehvide, som også er en fin proteinkilde, kan benyttes til æggekage, scrambled æg med grønsager m.v.

Som proteinkilde kan også benyttes vegetabilske alternativer til kød, som for eksempel linser, kikærter, sojabønner samt quorn. Proteinindholdet er, i tilberedt form, ikke så højt som hos kød, fisk og æg, men er dog udmærket. Kombiner altid de vegetabilske proteinkilder med grønsager, kartofler, ris eller tilsvarende.

Det er også en god ide, at spise fjerkræ og fisk med grønsager og nogle kartofler eller ris.

Nødder og kerner indeholder også protein, samt gavnlige vegetabilske fedtstoffer. De kan benyttes i salater eller til postejer m.v., eller blot som et lille mellemmåltid sammen med noget frugt eller en gulerod.

Det kan være et udgangspunkt at få protein både til frokost og til aften, og derved sørge for, at du får mere end du gør nu.

Til frokost kunne du kombinere en rest af kylling fra aftensmaden med noget salat samt et stykke groft brød, for eksempel rugbrød. Kylling kan erstattes af en rest af dampet laks, dåsetun m.v., med et tilsvarende tilbehør.

Om aftenen vil jeg foreslå du spiser for eksempel 100 g torsk (hvis du ikke har spist fisk til frokost), nøddepostej eller en linsesuppe med groft rugbrød.

Lad disse forslag være en måde at ændre situationen på. Kombinationsmulighederne er jo mange. Husk også at få gode økologiske olier, som for eksempel olivenolie til den varme mad og rapsolie eller olivenolie til den kolde mad.

Jeg vil foreslå, at du spiser et mellemmåltid både formiddag og eftermiddag. Til mellemmåltiderne kan du spise for eksempel 10 mandler eller hasselnødder og et æble eller en gulerod, eller noget tilsvarende. Knækbrød med avocado er også en mulighed.