Gå til hovedindhold

Progressiv sclerose - hvordan tackler vi den besked

Spørgsmål

I 2010 fik min mand konstateret sclerose, i går fik vi så af vide, at den har ændret sig fra attakvis til progressiv sclerose, lige nu sidder det bare fast i mig, hvordan takler jeg det bedst, så jeg kan støtte min mand?

Svar

 At få diagnosen progressiv sclerose er en svær nyhed at modtage, og det vil ofte tage noget tid, før man finder den bedste måde at forholde sig til det på – både for dig selv og sammen med din mand. For mange er denne diagnose skræmmende, da den afføder følelser af ukontrollerbarhed og uforudsigelighed. Da progressiv sclerose ikke på samme måde som den attakvise sclerose kan behandles med medicin, vil man føle sig mere ubeskyttet, og angsten omkring denne diagnose vil være større, mere diffus og svær at forholde sig til. For hvad kan der ske? Og hvad kan man gøre for at ruste sig til det, som man ikke kan forudse?

Det, du og din mand kan gøre, er at gøre jer nogle konkrete tanker om den angst. Både hver for sig og sammen. Hvad er det, I frygter kan eller vil ske? Og når I har nogle konkrete scenarier at forholde jer til, så kan I bedre gøre jer tanker om, hvordan I kan klare problemerne sammen – skulle de ske.

Du kan også trække på dine tidligere erfaringer fra første gang din mand fik stillet diagnosen: Hvordan tacklede du chokket og angsten for fremtiden dengang – både med dig selv og sammen med din mand? Hvilken form for støtte havde din mand brug for i situationen? Hvordan oplevede du at kunne støtte ham bedst? Prøv, om du kan trække på nogle af de samme ting, som fik jer igennem den tid. Kommunikation er essentielt i et parforhold og især i de svære situationer, man kommer til at stå i sammen igennem livet. Tal åbent med din mand omkring det. Spørg ham direkte, hvad han har brug for, og hvordan du bedst kan støtte ham.
Du og din mand kan endvidere få psykologsamtaler hos Scleroseforeningens psykologer som kan støtte jer i at komme igennem denne nye diagnose sammen.