Gå til hovedindhold

Problemer med topkateter

Spørgsmål
Jeg er en mand på 33 år der har haft sclerose i 7 år. For ca. 3 år siden fik jeg problemer med at komme af med vandet og fik så lagt et top-kateter. Jeg vil dog gerne høre, om der ikke snart sker et eller andet nyt på området, så man måske kunne komme af med det igen? Jeg kan memlig ikke rigtig forenes med det.
Svar

Du skriver, at du har haft topkateter i 3 år på grund af problemer med at komme af med vandet. Det bedste alternativ til topkateter er selvkateterisation, men det er der ikke noget nyt i.

Selvkateterisation kan de fleste mænd lære, selvom de har et svært handicap. Det foregår ved, at man selv tømmer blæren med passende mellemrum, ved at føre et engangskateter op til blæren gennem urinrøret. Kateteret fjernes så igen når blæren er tom.

Du skriver også, at du ikke kan forenes med topkateteret, men ikke på hvilken måde. Hvis problemet er gentagne tilfælde med kateterstop kunne det skyldes, at du har dannet blæresten. Det kan undersøges med ultralydundersøgelse. Hvis problemet er, at kateteret falder ud gentagne gang, kan det skyldes at ballonen falder sammen. I så fald skal den fyldes med glycerinopløsning, og ikke med vand eller saltvand, som diffunderer ud gennem ballonmembranen.