Gå til hovedindhold

Problemer med at stikke

Spørgsmål
Jeg fik diagnosen i oktober 2009. Jeg tager Avonex en gang om ugen. De seneste to-tre uger har jeg haft meget svært ved at stikke mig. Jeg har siddet flere timer for at kunne tage mig sammen. På en eller anden måde går det dog som regel alligvel - men det er pinligt og helt utroligt irriterende ikke at kunne stikke sig.

Jeg er klar over at dette sikkert er af psykologiske årsager. Sygdommen fylder unødvendigt meget når det pludselig er blevet så svært at tage injektionen.

Jeg har i den forbindelse nogle spørgsmål:

Hvorfor opstår der pludselig vanskeligheder, efter over et år med behandling, hvor der ikke har været problemer tidligere? Har du erfaring for, at samtaler med en psykolog faktisk hjælper på vanskeligheder med injektion?

Jeg har desuden læst dit svar her på sitet til 19-årig pige, af 15-04-2009, og vil gerne høre: Hvis man en gang/en uge springer injektionen over, er det så bedre at tage den når man kan, selvom der går to dage fra ens faste dag -  for eksempel lørdag i stedet for torsdag - eller er det i så fald bedre at vente til næste uges faste dag?
Svar
Du skal ikke fortvivle. Det er helt almindeligt kendt, at der pludselig kan opstå de problemer med at stikke, som du beskriver, og det er ikke spor pinligt, men meget irriterende for dig.

Jeg kan ikke love dig at psykologsamtaler hjælper, men jeg synes bestemt, at du skal prøve. Min erfaring er, at det især hjælper, hvis det egentlig er bekymringer om sygdommen, der blokerer for at tage injektionen. Hvilket er svært selv at afgøre.

Du beskriver, at du har siddet flere timer  for at kunne stikke. Du skal ikke blive siddende med sprøjten i hånden. Hvis du ikke umiddelbart kan stikke, skal du lave noget andet i en periode og derefter lave en aftale med dig selv om, at du stikker med det samme når du sætter dig. Dette må du gentage til det lykkes.

Du fortæller ikke om du bruger autoinjektor, hvis ikke, synes jeg du skal prøve om det kan være en hjælp. Tal med din sclerosesygeplejerske om det.

Ofte kan det også hjælpe at lade en anden person overtage ansvaret i en periode. Jeg vil foreslå en hjemmesygeplejerske eller din sclerosesygeplejerske som i første omgang giver dig injektionerne, men herefter blot  i en periode  ser på, at du selv tager den.

Hvis det slet ikke vil lykkes, kan du jo tale med din neurolog om muligheden for eventuelt at skifte til et andet præparat med kortere kanyler, hvis det kan være en hjælp. Det skal så tages flere gange om ugen.

Til dit sidste spørgsmål: Du skal ikke springe en injektion over. Tag den hellere den dag du kan, og skub den gradvist en dag af gangen, til du kommer frem til din faste ugedag.